Unesko: Napustiti projekat žičare, održati moratorijum na novu izgradnju

Obrazlažući razloge za napuštanje projekta žičare, iz Uneska navode da će tako biti spriječen bilo kakav negativan uticaj na "izvanrednu univerzalnu vrijednost dobara"
168 pregleda 2 komentar(a)
Kotor, Boka kotorska, Foto: Marina Knežević
Kotor, Boka kotorska, Foto: Marina Knežević
Ažurirano: 28.06.2018. 14:23h

Unesko komitet za svjetsku kulturnu baštinu od Crne Gore traži da napusti projekat žičare Kotor-Tvrđava Sv. Ivana, te održi moratorijum na bilo kakvu novu izgradnju i razvoj, saopšteno je nakon današnje, 42. sjednice, na kojoj je odluka o Kotoru usvojena bez diskusije.

Sa sjednice je saopšteno da je Unesko komitet za svjetsku kulturnu baštinu i dalje zabrinut jer je neophodan znatniji dalji rad kako bi se detaljno analizirale slabosti postojećih prostornih i urbanističkih planova koji su na snazi za teritoriju dobara i njenu tampon zonu, kao uvod u razvijanje sredstava za njihovo jačanje.

Obrazlažući razloge za napuštanje projekta žičare, iz Uneska navode da će tako biti spriječen bilo kakav negativan uticaj na "izvanrednu univerzalnu vrijednost dobara".

Moratorijum na novu izgradnju i razvoj bi, kako navode, trebalo održati sve dok ne bude na snazi kompletan paket planskih i zaštitnih mjera kako bi se na zadovoljavajući način usaglasio eventualni održivi razvoj unutar osjetljivog predela područja i spriječio bilo kakav uticaj na kulturne i pejzažne vrijednosti imovine.

"Takođe zahtijeva od države ugovornice da izvrši sve relevantne radnje kao odgovor na prethodne odluke Komiteta, a posebno da sprovede PUB za sve tekuće ili planirane razvojne projekte, uključujući transportnu vezu na Verigama i turističkom objektu na Glavati - Prčanj, kao i da dostavi rezultate HIA-e Centru za svjetsku baštinu, za pregled od strane savjetodavnih tijela, prije nego što preduzmu dalje obaveze", navode iz Uneska.

Iz Unesko komiteta su tražili da Crna Gora pozove zajednički Centar za svjetsku baštinu/ICOMOS reaktivnu monitoring misiju za dobra, kako bi ocijenio stanje očuvanosti, kao i različite izvještaje i zakonske izmjene koje su proizvedene i da savjetuju o tome koje su dalje aktivnosti neophodne za jačanje zakonske i planske zaštite dobara i njihove tampon zone i za koordinaciju njihovim upravljanjem.

Od Crne Gore se očekuje da Centru za svjetsku baštinu do 1. februara 2019. dostavi ažurirani detaljni izvještaj o stanju očuvanja svih komponenti dobara i sprovođenju traženih mjera.

Bonus video: