Više od kombija: Ovako izgleda "mercedes sprinter"

U unutrašnjosti ćete se osjećati gotovo kao u putničkom mercedesu...
403 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2018. 20:46h

Mercedes sprinter je sa 3,3 miliona prodatih primjeraka od predstavljanja 1995. do danas postavio standarde u svijetu velikih kombi vozila. Njemački proizvođač je prošle nedjelje u Duizburgu predstavio novu generaciju, a mi smo bili na premijeri da otkrijemo na koji način je ona unaprijeđena.

Prvi utisak je da ovaj veliki kombi sada više liči na putnički automobil nego ikad ranije. Ne samo po pitanju izgleda, koji je u dijelu maske i farova usaglašen sa putničkom gamom, već više po pitanju enterijera i tehnologije. Zanimljivo je da je sprinter dobio novi MBUX sistem koji je nedavno debitovao kod nove A klase.

Radi se o sistemu pomoću kojeg vozač bukvalno razgovara sa vozilom i traži informacije.

U unutrašnjosti ćete se osjećati gotovo kao u putničkom mercedesu. Na centralnoj konzoli može da se nađe i novi tačskrin od 10.25-inča. Start na dugme, elektronsko podešavanje sjedišta, i veliki broj ostava za smještaj raznih potrepština, zajedno sa ventilacionim otvorima u obliku turbine, čine da imate utisak da ste u C-klasi.

Mercedes će ponuditi sprinter u dosta karoserijskih verzija, od standardnog furgona, preko kamioneta i minibusa, do kampera. Ukupno osam verzija šasije i različite nosivosti u kombinaciji daju izbor od preko 1.700 varijacija, tvrde u Mercedesu. Svestranost sprinterove koncepcije doprinijela je da njegova ukupna dozvoljena masa može da se poveća na čak 5,5 tona.

Za pogon će da budu zaduženi četvorocilinddarski dizel agregati zapremine 2.1-litar, u verziji od 114 KS/300Nm, 143 KS/330Nm, 163KS/360Nm i 177KS/400 Nm, s tim što je ovaj posljednji rezervisan isključivo za kamper verziju. Tu je i jedan 3.0 V6 turbodozel od 190 KS/440Nm. U Mercedesu su istakli da 2019. treba da očekujemo da se na putevima pojavi i električna varijanta eSprinter.

Sprinter je 1998. postao prvi model u klasi koji je dobio ABS sistem, a četiri godine kasnije i kontrolu stabilnosti. Novi model nastavlja tradiciju visokih standarda bezbjednosti.

Opremljen je sistemima pomoći vozaču kao što su radarski tempomat, autonomno kočenje sa upozorenjem na sudar, održavanhe saobr trake i upozorenje za premor vozača. Sve je zaokruženo kamerom od 360 stepeni i senzorima brisača.

“Uveli smo dosta sistema pomoći vozačui, ali i u smislu komfora smo uradili dosta, unaprijedili smo sjedišta vozača i putnika, a, imamo i kompletan novi sistem povezivosti”, kazao je Folker Morninveg, direktor odjeljka za kombije u Mercedesu. Sprinter će da bude dostupan od juna, a Mercedes je istakao da će cijena osnovne verzije sa pogonom na prednje točkove da bude samo 20.000 eura.

Uz pogon na prednje točkove može devetostepeni automatik

Velika novost je to što će prvi put Sprinter da bude dostupan sa prednjim pogonom, a kao i do sada u ponudi će da budu i verzije sa zadnjom vučom i 4x4 varijanta.

Upravo model sa pogonom na prednje točkove nudi jedinstvenu koncepciju, jer je samo on dostupan sa devetostepenim automatskim mjenjačem sa konvertorom obrtnog momenta. U ponudi je i šestostepeni manuelni mjenjač.

Verzije sa pogonom pozadi i 4x4 sistemom će da budu opremljene šestostepenim manuelnim mjenjačem ili sedmostepenim automatikom sa duplim kvačilom.

Pored jedinstvene transmisije, model sa prednjom vučom je lakši za 50 kg od onih sa zadnjim pogonom, a ima i 8cm nižu donju ivicu, čime je olakšan utovar ili ukrcavanje putnika. Zadnja vrata Sprintera sada mogu da se otvore pod uglom od 90 stepeni jednom rukom.

Galerija

Bonus video: