Španski SUV sa VW genetikom: Seat ateka

Svi motori standardno su povezani sa šestobrzinskim manuelnim mjenačem, dok su snažnije verzije dostupne i sa opcionom sedmostepenom transmisijom sa duplim kvačilom
573 pregleda 1 komentar(a)
Seat Ateka (novine)
Seat Ateka (novine)
Ažurirano: 13.02.2018. 16:04h

Seat je nedavno predstavio svoj prvi SUV model ateka (Ateca). Automobil koji će se na tržištu "takmičiti" sa rivalima kao što su nisan kaškai, mazda CX-5 ili hjundai tuson, krasi dinamičan izgled sa oštrim linijama. Ipak, dizajneri su obratili pažnju da to ne ugrozi praktične osobine.

SUV koji je postavljen na Volkswagenovu modularnu MQB mehaničku platformu dugačak je 4,36 m, , a dijeli isto međuosovinsko rastojanje sa seat leonom (2,64 m). Zapremina prtljažnika iznosi 510 l, u verziji sa prednjim pogonom, odnosno 485 l, ako se kupac odluči za model 4x4.

Ateka je na našem tržištu dostupna sa dva turbobenzinca i tri turbodizel motora. Osnovni benzinac je 1.0 litarski trocilindraš sa 115 KS, a tu jei 1.4 litarski motor sa 150 konja.

Ponuda dizela startuje sa 1.6 TDI agregatom od 115 ks, a slijede dvije dvolitarske jedinice od 150 i 190 konja.

Svi motori standardno su povezani sa šestobrzinskim manuelnim mjenačem, dok su snažnije verzije dostupne i sa opcionom sedmostepenom transmisijom sa duplim kvačilom.

Prvi Seatov SUV opremljen je brojnim savremenim sistemima asistencije, uključujući automatski sistem kočenja pri malim brzinama koji služi da spreči sudar u gradskim saobraćajnim gužvama kada se vozi "branik na branik".

Tu je i sada već neizostavni sistem za održavanje vozila u okvirima trake kojom se kreće, zatim tehnologija za "čitanje" saobraćajnih znakova, detekcija drugog vozila u mrtvom uglu, upozorenje na nailazak vozila sa boka kada automobil izlazi sa parkinga u rikverc...

SEAT Full-Link Tehnologija omogućava Vam da povežete svoj pametni telefon i koristite aplikacije tokom vožnje. Na raspolaganju je i port za bežično punjenje uređaja.

Osnovni paket opreme dolazi sa čeličnim točkovima i manuelnom klimom, dok u narednom paketu dobijate alu-felge, automatsku dvozonsku klimu i kožni volan i ručicu mjenjača. Seat ateka na našem tržištu u osnovnoj verziji staje nešto više od 20.000 eura.

Bonus video: