Mislili da ovo ostrvo tone, a ono ustvari raste

Naučni tim navodi da klimatske promjene ostaju jedna od glavnih prijetnji niskim ostrvima i dodaju da bi ovakva istraživanja trebala da podstaknu na preispitivanje odgovora na taj problem
171 pregleda 2 komentar(a)
Tuvalu, Foto: Shutterstock
Tuvalu, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2018. 06:50h

Tuvalu, ostrvo u Tihom okeanu, koje se dugo smatralo kao glavni kandidat za nestanak zbog porasta nivoa mora izazvanog klimatskim promjenama - ustvari raste, pokazuje novo australijsko istraživanje.

Istraživanje univerziteta Oklend ispitalo je promjene u geografiji devet atola (koralno ostrvo) Tuvalua i 101 grebena od 1971. do 2014. uz pomoć fotografija iz vazduha i satelitskih snimaka.

Utvrđeno je da je osam atola i gotovo tri četvrtine ostrva raslo tokom toga perioda povećavajući ukupnu površinu Tuvalua 2,9 odsto, iako se nivo mora povećavao dvostruko u odnosu na globalni prosjek, prenosi agencija Hina.

Koautor istraživanja Pol Kenč kaže da istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications dovodi u pitanje pretpostavke da će niska ostrva biti preplavljena sa porastom nivoa mora.

"Mi doživljavamo pacifičke atole kao statične kopnene formacije koje će biti naprosto preplavljene porastom nivoa mora, ali je sve više dokaza da su ta ostrva geološki dinamična i da se stalno mijenjaju. Zaključci studije možda su suprotni očekivanjima s obzirom na to da je nivo mora rastao u tom području tokom proteklih pola vijeka, ali dominantna promjena tokom tog perioda na Tuvaluu je bilo širenje a ne erozija".

Naučni tim iz Oklenda navodi da klimatske promjene ostaju jedna od glavnih prijetnji niskim ostrvima i dodaju da bi ovakva istraživanja trebala da podstaknu na preispitivanje odgovora na taj problem.

Umjesto da zaključe da su njihovi domovi osuđeni na propast i da trebaju da gledaju kako da se presele u Australiju ili na Novi Zeland naučnici sada kažu da bi te zemlje trebale da počnu dugoročno da planiraju ostanak.

"Na osnovu ovoga istraživanja previđamo značajno drugačiji razvoj za ostrvo Tuvalu tokom idućih 100 godina u odnosu na ono što se uobičajeno očekuje. Uvažamo da održivost života počiva na brojnim činiocima, ali gubitak kopna biće malo vjerovatno faktor koji će izazvati depopulaciju Tuvalua", navodi Kenč.

Naučnici predlažu seljenje stanovništva na veća ostrva i atole koje su se pokazale najstabilnijima i vjerovatno će rasti sa porastom nivoa mora.

Bonus video: