Kiša odlaže kosidbu, niži su prinosi

Zbog lošeg vremena, kosidba u Kolašinu kasni više od pola mjeseca
57 pregleda 1 komentar(a)
Bašta, Foto: Luka Zeković
Bašta, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.07.2018. 18:36h

Neuobičajeno mnogo kišnih dana u junu uticalo je loše na poljoprivrednu sezonu u Glavnom gradu, kao i na sjeveru Crne Gore.

Dok se u Podgorici poljoprivrednici žale da im treba mnogo napora i nikad više sredstava za zaštitu poljoprivrednih kultura, na sjeveru države kišni dani su značajno umanjili prinos i kvalitet sijena, kasni se uveliko sa kosidbom, šteta je napravljena krompiru, voćnjacima.

“Zbog velike kiše i vlage, potrebno je mnogo novca uložiti u zaštitu zasada. Nikad kao ove godine nijesmo imali ovakvu situaciju”, istakao je poljoprivrednik iz Zete Žaro Maraš.

On je kazao da je prinose na otvorenom veoma teško sačuvati i održati i naglasio da je ove godine najveće i zračenje.

“Nisam ni vjerovao upozorenjima od ranije stručnjaka, ali osjetio sam i na svojim proizvodima ove godine, da je zračenje veliko i štetno”, istako je Maraš.

Skoro 30 kišnih dana, kažu kolašinski poljoprivrednici, značajno su umanjili prinos i kvalitet sijena. Zbog lošeg vremena kosidba u toj opštini kasni više od pola mjeseca.

“Ove godine proljeće vegetacijski počelo je pola meseeca prije nego što je uobičajeno u ovim krajevima. Zbog mnogo kišnih dana, kvalitet sijena je značajno opao, kao i prinosi. Kosidba, kao najznačajniji posao stočara, kasni bar 20 dana. Trudimo se svi da tokom ovih par suvih dana nadoknadimo propušteno. Međutim, trebalo bi bar dvije sedmice da se livade pokose i pokupi sijeno“, kažu kolašinski stočari.

Dugotajna kiša uticaće i na prinose voća.

“Sigurno je da će dugotrajna vlaga uticati i na plodove jabuka, krušaka, trešanja, višanja… Meteorološki uslovi pogodovali su razvijanju raznih polesti. Dosta plodova je već opalo. Biće štete i što se tiče žitarica.”- tvrde poljoprivrednici u toj opštini

Bonus video: