Otvara se Kontakt centar za primjedbe na rad policije

"Savjet je uvjeren da napretku policije i njenom brzom suočavanju sa izazovima doprInosi proaktivna funkcija građanskog nadzora", kaže se u saopštenju

1079 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Skupstina.me
Sa današnjeg sastanka, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 12.06.2020. 16:29h

Savjet za građansku kontrolu rada policije na današnjoj sjednici donio odluku o otvaranju Kontakt centra kako bi se unaprijedila direktna komunikacija sa građanima i svim društvenim strukturama, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Kako su pojasnili, pokretanje Kontakt centra unaprijediće i olakšati evidentiranje primjedbi na primjenu policijskih ovlašćenja i osnažiti nacionalnu diskusiju o policijskoj praksi.

"Otvaranje posebne kancelarije Savjeta za komunikaciju sa građanima podržao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić u kontekstu opredjeljenja da se osigura djelotvoran sistem nadzora kako bi crnogorska policija nastavila sa razvojem i zakonitim i efikasnim djelovanjem. Savjet je ocijenio da je podrška Nuhodžića i Vlade Crne Gore značajan iskorak u poštovanju ljudskih prava kojim se jača koncept demokratske kontrole policije. Sjedište i administracija Savjeta i dalje će se nalaziti u Skupštini Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici su, kako je saopšteno, diskutovani određeni međunarodni izvještaji koji govore o poštovanju ljudskih prava i napretku zemlje a u kojima se sve manje policija vidi kao problem a sve više prepoznaje po rezultatima reformi koje sprovodi.

"Savjet je uvjeren da napretku policije i njenom brzom suočavanju sa izazovima doprInosi proaktivna funkcija građanskog nadzora", kaže se u saopštenju.

Na sjednici, kojom je presjedavao Aleksandar Saša Zeković, razmotreno je, kako su saopštili, nekoliko predmeta u radu, iz ranijeg perioda, a po kojima je postupanje produženo zbog pojačanih aktivnosti građanskog nadzora policije usljed mjera zbog epidemije zarazne bolesti. Sjednici su prisustvovali i članovi Savjeta Dražen Cerović i Zoran Čelebić.

"Kroz rad na konkretnim predmetima, razmotrena je problematika kriminala niskog životnog standarda i iskazana potreba i za alternativnim programima i servisima koji bi pomogli zavisnicima koji su povratnici u izvršenju krivičnih djela, smanjila ukupna šteta po zajednicu zbog upotrebe droga i spriječio kriminal. Savjet je naročito prepoznao potrebu za dodatnom pažnjom prema licima koja potiču iz marginalizovanih, siromašnih i isključenih zajednica. Savjet je preporučio Vladi Crne Gore da kroz neposredni dijalog sa specijalizovanim nevladinim organizacijama “For Life”, “Juventas”, “Cazas”, “Preporod” i drugima uspostavi alternativne servise u koje se mogu uputiti, zbog podrške i rehabilitacije, zavisnici koji su povratnici u vršenju krivičnih djela", kaže se u saopštenju.

Na sjednici su, saopšteno je, razmotrene primjedbe više građana na postupanje policije pri rasvjetljavanju krađe bicikala.

"Savjet je konstatovao profesionalno postupanje policijskih službenika ali i izdao nekoliko preporuka kako bi se poboljšali konačni rezultati kriminalističke policije ali i zaštita interesa oštećenih građana", kaže se u saopštenju.

"Diskutovano je i o radu granične policije i konstatovano da još uvijek nije pouzdano procijenjen niti utvrđen tamošnji obim korupcije. Savjet je podržao Upravu policije da nastavi sa daljim preventnim akcijama i ohrabrivanjem građana da prijavljuju korupciju. Savjet je iskazao interesovanje za ulazak u Crnu Goru jednog konkretnog lica i tim povodom zatražio video snimak njegovog boravka na državnoj granici", kaže se u saopštenju.

Bonus video: