Policijskom šefu oprostili što je tukao i što je ćutao

Načelnik cetinjske policije Miloš Vučinić neće odgovarati zbog zlostavljanja Cetinjanina Mila Ivaniševića, ali ni zbog ćutanja o tom incidentu
1593 pregleda 7 komentar(a)
Miloš Vučinić, Foto: Slavica Kosić
Miloš Vučinić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.11.2018. 17:22h

Načelnik cetinjske policije Miloš Vučinić neće odgovarati zbog zlostavljanja Cetinjanina Mila Ivaniševića, ali ni zbog ćutanja o incidentu.

Odgovornosti za zlostavljanje Ivaniševića oslobodio ga je cetinjski tužilac, a disciplinski tužilac Ministarstva unutrašnjih poslova opravdao je to što je Vučinić o toj akciji pretpostavljene obavijestio tek nakon što su ga “Vijesti” pitale o tom slučaju.

JWPlayer video mesto

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije ranije su upozoravali da će Vučinić biti oslobođen odgovornosti.

To se potom i dogodilo, a onda su iz MUP-a tu činjenicu prećutali Savjetu.

Tadašnji vršilac dužnosti direktora Uprave policije Vesko Damjanović saopštavao je članovima tog tijela da ne zna zašto disciplinski tužilac nije donio zaključak o pokretanju disciplinskog postupka protiv Vučinića.

​​​​​Da Vučinić nije postupao po propisima potvrdili su iz Uprave policije neposredno nakon događaja na Cetinju - tadašnji načelnik Centra bezbjednosti Podgorica, radeći po naređenju bivšeg direktora policije, utvrdio je da je šef cetinjske policije u tom slučaju nezakonito upotrijebio sredstava prinude i neblagovremeno dostavio izvještaj o tome.

Iz policije su tada objašnjavali da Ivanišević obezbjeđuje jedno bezbjednosno interesantno lice i da je dvije noći zaredom pratio službenike cetinjske policije koji su učestvovali u pripremi i realizaciji hapšenja osumnjičenog za pokušaj ubistva dvojice sugrađana...

Rješenje o oslobađanju Vučinića, na prijedlog vijeća Disciplinske komisije, donio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

“U disciplinskom postupku utvrđeno je da imenovani policijski službenik, rukovodilac OB Cetinje, nije počinio težu povredu službene dužnosti iz člana 83 stav 1 tačka 1 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (neizvršavanje ili nesavjesno, neblagovremeno ili nemarno vršenje službene obaveze)”, piše u spisima MUP-a dostavljenim Savjetu.

U obrazloženju rješenja predstavljeni su razlozi koji su rukovodili članove Disciplinske komisije da predlože da se Vučinić slobodi disciplinske odgovornosti koja mu se stavlja na teret.

“Zauzetost konferencijom za štampu u sjedištu Uprave policije, u svojoj kancelariji, kao i u kancelariji sekretarice, ne posjeduje štampač i kompjuter zbog čega nije mogao u zakonsku roku dostaviti izvještaj o upotrebi sredstva prinude, ali je o svemu blagovremeno usmeno upoznao načelnika CB-a Podgorica, izvještaj je otkucao kada mu je postao dostupan prvi slobodan kompjuter”, piše u obrazloženju.

Oni tvrde da to što je Vučinić udarao Ivaniševića nije proizvelo nikakvu posljedicu po državu, po organ, ali ni prema Cetinjaninu.

“Jer nije imao crvenilo, niti je zadobilo povredu. Takođe, u izjašnjenju ODT na Cetinju konstatovano je da u postupanju imenovanog nema elemenata krivičnog djela, niti prekršaja, te da je lice u odnosu na koje je primijenjena fizička snaga oglašeno krivim za počinjeni prekršaj iz člana 11 stav 1 Zakona o javnom redu i miru”, piše u obrazloženju.

Šef cetinjske policije sa kolegom udarao je Ivaniševića i govorio mu da je špijun kriminalaca.

Demonstraciju sile zabilježile su nadzorne kamere kuće koju je Ivanišević obezbjeđivao.

Na video-snimku vidi se da Ivanišević sjedi u automobilu parkiranom na jednoj cetinjskoj raskrsnici. Par minuta prije šest sati ujutro pored njega se zaustavlja “džip” iz kog izlaze dvojica uniformisanih policajaca i Vučinić sa pištoljem u ruci. Prilaze automobilu i dok Vučinić drži pištolj uperen u Ivaniševića, jedan od policajaca izvlači Cetinjanina iz kola i obara ga u snijeg. Vučinić odlazi do službenog džipa, a potom se vraća, čučne pored Ivaniševića i udara ga po glavi.

Iz Savjeta su saopštili da su blagovremeno prepoznali namjeru i riješenost da se Vučinić oslobodi odgovornosti.

“Savjet ne isključuje mogućnost da je usljed konstruktivnog pritiska građanske kontrole policije i očekivanja profesionalne i demokratske javnosti, iznenađujuće saopšteno da je disciplinski postupak protiv Vučinića sprovoden i okončan. Na osnovu dostupnih činjenica i ostvarene komunikacije sa Upravom policije i MUP Crne Gore, Savjet nije siguran u suštinski, objektivni, karakter disciplinskog postupka koji je, prema navodima, sproveden i okončan oslobađajućom odlukom”, piše u Zaključku Savjeta.

Oni su poručili MUP-u da bez odlaganja nabave Vučiniću kompjutersku opremu:

“Za efikasan i profesionalan rad rukovodioca OB Cetinje kao i da komunikacija MUP Crne Gore sa Savjetom bude ažurnija i redovnija i zasnovana na povjerenju i partnerstvu”.

Eto vam sajt, pa se informišite

Savjetu su iz MUP-a poručili da se njihovom sajtu nalaze redovno ažurirane informacije o pokrenutim disciplinskim postupcima.

“Ovaj dio odgovora iz MUP Crne Gore Savjet je primio s naročitom zabrinutošću. Od kraja februara do kraja jula tekuće godine Savjet je sa Upravom policije i MUP intenzivno komunicirao povodom ovog slučaja. Usvojena su i službenim putem dostavljena dva zaključka. Povodom njihove realizacije upućeno je više interesovanja odnosno službenih urgencija. Savjet i MUP Crne Gore imaju definisan oblik komunikacije. Shodno tome, resorni ministar je odredio i najbližeg saradnika za kontakt osobu sa Savjetom koja je zadužena da prati i izvještava o odnosu prema izdatim ocjenama, zaključcima i preporukama građanske kontrole policije. Za Savjet je neprihvatljivo da se o važnim činjenicama informiše na način koji je drugačiji od službenog i definisanog i koji je presedan, izuzetak, u odnosu na kompletnu dosadašnju praksu. Zato je Savjet i iznenađen obavještenjem od 31. jula 2018. godine, da je disciplinski postupak pokrenut krajem aprila i okončan u prvoj polovini maja 2018. godine. Savjet konstatuje da takav podatak Savjetu nije pružio ni raniji v.d. direktora Uprave policije iako su i njemu, ako ne i na drugačiji način, navodno, svi ti podaci bili dostupni na sajtu MUP-a. Naprotiv, tadašnji v.d. direktora Uprave policije je saopštio da mu nije poznato zašto Disciplinski tužilac nije donio zaključak o pokretanju disciplinskog postupka, a na sve ostale dopise Savjeta konstatuje se neblagovremeno odgovaranje ili ćutanje administracije”.

Bonus video: