Gomile otpada na pjeni od mora

“Mjesecima su unazad ukazivali da je potrebno što prije da neko naredi da se smeće skloni i prekine sa deponovanjem. Imali smo prije više od pola godine veliki požar koji je izbio i danima su vatrogasci gasili, jer je smeće gorjelo, a cijelo naselje trpjelo. Treba li ponovo da izbije požar, da neko zapali, i imaćemo još veći problem“, navode mještani koji su redakciji „Vijesti“ poslali fotografije deponije uz budući višespratni hotel čija je izgradnja u toku

5716 pregleda 7 komentar(a)
Jedna od deponija u Rafailovićima, Foto: Vuk Lajović
Jedna od deponija u Rafailovićima, Foto: Vuk Lajović

Na desetine kubika raznog građevinskog i drugog kabastog otpada deponovano je tik uz budući hotel sa pet zvjezdica koji se gradi na samoj pjeni od mora u Rafailovićima.

Mještani tog budvanskog naselja, pozvali su nadležne da hitno reaguju, jer iako deponija postoji više od godinu i sve je veća iz dana, niko nije naložio uklanjenje.

Praktično, otpad se nalazi na samom šetalištu uz Bečićku plažu, pa iako turista još nema, kako navode, što hitnije treba da se uklone gomile smeća i drugog otpada koji su istovareni.

“Mjesecima su unazad ukazivali da je potrebno što prije da neko naredi da se smeće skloni i prekine sa deponovanjem. Imali smo prije više od pola godine veliki požar koji je izbio i danima su vatrogasci gasili, jer je smeće gorjelo, a cijelo naselje trpjelo. Treba li ponovo da izbije požar, da neko zapali, i imaćemo još veći problem“, navode mještani koji su redakciji „Vijesti“ poslali fotografije deponije uz budući višespratni hotel čija je izgradnja u toku.

Smatraju da se prostor treba što prije očistiti, jer kakva god da bude sezona, turiste ne moraju da dočekuju deponije na obali.

“Svako od nas živi od turizma i ovo je možda jedna od najtežih sezona koju smo imali u proteklih deset godina. Zato i želimo da sve probleme koji se još mogu riješiti u ovih desetak dana, dok se i ostale granice ne otvore to uradimo, kako bismo upristojili naše mjesto. Ako bude imalo volje i želje, deponija će nestati za par dana, iako su tone otpada koje su mjesecima deponovane. Postoje zakoni, postoje i načini da se onaj ko je to uradio i kazni i obaveže da ukloni sve“, smatraju mještani.

A građevinska sezona u prvoj i ekskluzivnoj zoni, kojoj pripada i ovaj dio Rafailovića, je prestala još polovinom maja kada su svi investitori bili obavezni da konzerviraju gradilišta i obustave sve radove do 1. oktobra. To je značilo i da se prostor oko i unutar gradilišta uredi, građevinske mašine i ostala operativa konzerviraju do jeseni, a sve ono što ruži izgled ukloni i prostor upristoji, kako gradilišta ne bi tokom ljetnje sezone predstavljala ruglo.

Komunalna policija i inspekcija Opštine je u proteklih pola godina izrekla više novčanih kazni investitorima i preduzimačima koji su odlagali prije svega građevinski otpad na mjestima koja za to nijesu predviđena. Nerijetko u tome su im pomagali građani koji su dostavljali fotografije i video zapise na kojima se vide kamioni koji istovaraju otpad. Istovaranje otpada, kako su „Vijesti“ u više navrata pisale, moguće je jedino na deponijama, ali zbog toga što na teritoriji Budve nema nijedne zakonom propisane deponije, nerijetko gomile otpada se istovaraju pored puta u, potocima, pa čak i u samim naseljenim mjestima.

Bonus video: