ONLAJN RIZICI

Majkrosoft: Više od trećine zlostavljanih na internetu lično poznaje počinioca

Među najistaknutijim onlajn rizicima se nalaze neželjeni kontakti i različite vrste prevara
54 pregleda 1 komentar(a)
kompjuter, tehnologija, Foto: Shutterstock
kompjuter, tehnologija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2019. 06:49h

 Oko 36 odsto odsto ljudi koji su zlostavljani na internetu izjavilo je da lično poznaje počinioca kao člana porodice, prijatelja ili poznanika, pokazala je Majkrosoft studija o online rizicima i bezbjednosti na internetu, objavila je danas ta kompanija povodom obilježavanja Dana bezbjednog interneta.

Istraživanje, koje je obuhvatilo ispitanike uzrasta od 13 do 74 godine, pokazalo je da je 17 odsto zlostavljanih na internetu identifikovalo počinitelja kao člana porodice ili prijatelja, dok je svaki peti rekao da je počinilac bio poznanik.  

Korisnici interneta su u drugom godišnjem istraživanju "Indeksu kulture ponašanja na internetu" ispitivani o svojim iskustvima u vezi sa 20 različitih primera onlajn rizika koji se odnose na onlajn ponašanje, reputaciju i uznemiravanje, seksulane i lične slobode.

Jedna četvrtina anketiranih izjavila je da je prestupnik bio neko koga su poznavali samo online, a 37 procenata da je njihova izloženost riziku na mreži došla od potpunog stranca.

Među najistaknutijim onlajn rizicima se nalaze neželjeni kontakti i različite vrste prevara, navodi se u saopštenju.

Kao pozitivan pomak, u poređenje sa istraživanjem iz prošle godine, navedeno je smanjenje broja ispitanika koji nijesu znali gdje da potraže pomoć ukoliko dođe do online rizika.

U novom istraživanju je 45 procenata ispitanih reklo da zna gdje može da nađe pomoć u rješavanju rizika na internetu, što je osam odsto bolje nego godinu prije, dok je 46 procenata izjavilo da je vrlo sigurno u svoju sposobnost da riješe online prijetnje.

Majkrosoftovo istraživanje je sprovedeno u 23 zemlje, devet više nego prošle godine.