planira se ukrajniski kutak u bokeškom gradu

Saradnja Ambasade Ukrajine i Opštine Herceg Novi: U fokusu kultura i obnavljanje veza Herceg Novog i Odese

Važna tema razgovora bio je turizam, a ohrabrujuća je vijest da 3. jula u Crnu Goru sleće prvi čarter let iz Ukrajine, a već dan kasnije još tri leta

662 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Herceg Novi
Sa sastanka, Foto: Opština Herceg Novi

Ambasada Ukrajine i Opština Herceg Novi jačaće saradnju u oblasti kulture i raditi na obnavljanju veza sa Odesom, poručeno je tokom današnje zvanične posjete diplomatskih predstavnika Ukrajine našem gradu. Predstavnike Ambasade Ukrajine, na čelu sa otpravnicom poslova Natalijom Fijalkom, ugostili su predsjednik Opštine Stevan Katić i predsjednik Skupštine opštine Nikola Samardžić sa saradnicima.

U fokusu razgovora bila je kulturna saradnja, učešće Ambasade u organizaciji festivala po kojima je grad prepoznat, kao i obnavljanje veza između Herceg Novog i Odese, koji su prije deset godina ozvaničili svoje prijateljstvo.

Katić je izrazio zadovoljstvo posjetom i jasnom namjerom Ambasade Ukrajine da se uključi u kulturni život grada i pomogne oživljavanje veza sa Odesom. On je kazao da naša dva naroda imaju mnogo toga zajedničkog i osnov za povezivanje treba da bude prijateljstvo dva grada kulture – jednog na Jadranu, a drugog na Crnom moru.

Herceg Novi je poznat kao grad festivala i jedan od gradova koji su naročito posvećeni kulturi, zbog čega Ambasada Ukrajine sa pažnjom prati sve kulturne manifestacije koje se ovdje dešavaju, istakla je Natalija Fijalka. Kako je kazala, saradnja je na odličnom nivou i ove godine je trebalo da rezultira učešćem Ambasade u programima više novskih festivala. Istakla je da se svi dogovoreni projekti ne otkazuju, već odlažu i biće realizovani kada epidemiološka situacija to dozvoli.

U cilju konkretizacije saradnje na polju kulture, predstavnici Ambasade Ukrajine su se, nakon susreta sa čelnicima Opštine, sastali i sa direktoricom Javne ustanove kulture ”Herceg Fest”, Gordanom Porobić Krcunović i direktorom Turističke organizacije Herceg Novi, Pavlom Obradovićem.

Važna tema razgovora bio je turizam, a ohrabrujuća je vijest da 03. jula u Crnu Goru sleće prvi čarter let iz Ukrajine, a već dan kasnije još tri leta. Kako se moglo čuti, ukrajinski turisti vole da dolaze u Herceg Novi i tokom 2019. godine ostvarili su oko 55.000 noćenja. Zaključeno je da postoji značajan prostor za unaprijeđenje kada je u pitanju promocija našeg grada na tržištu te države, na čemu se može zajednički raditi.

Imajući u vidu da u Herceg Novom stanuje najveći broj ukrajinskih državljana koji imaju prijavljen boravak u Crnoj Gori, iz Ambasade su najavili da imaju u planu osnivanje ”ukrajinskog kutka” u Herceg Novom, koji bi bio mjesto za okupljanja i promociju kulture te zemlje. Kako su kazali, tokom ove posjete Herceg Novom planiraju da tu ideju predstave članovima ukrajinske dijaspore u našem gradu, sa kojima će se kasnije danas sastati.