IZ SDP SAOPŠTENO:

"Genocid u Srebrenici iznova podsjeća na značaj očuvanja dobrih međuljudskih i međunacionalnih odnosa u CG"

“Na današnji dan je prije deceniju, upravo na inicijativu SDP-a, podržanu od strane građanskih partija u Skupštini Crne Gore, usvojena Deklaracija o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici i, indirektnom, ustanovljavanju dana sjećanja i na sve ostale civilne žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ”, navodi se u saopštenju SDP-a

3388 pregleda 9 komentar(a)
Groblje u Srebrenici, Foto: AP
Groblje u Srebrenici, Foto: AP

Genocid u Srebrenici iznova podsjeća na značaj očuvanja dobrih međuljudskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori, kazali su iz Socijaldemokratske partije (SDP), navodeći da samo građanska, multinacionlna i evropska Crna Gora može biti povoljan okvir za razvoj i napredak.

Iz te partije su kazali da se danas iznova i sa tugom podsjećamo genocida u Srebrenici “koji je otpočeo na ovaj dan prije 25 godina i u kojem je stradalo preko osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka”.

“Na današnji dan je prije deceniju, upravo na inicijativu SDP-a, podržanu od strane građanskih partija u Skupštini Crne Gore, usvojena Deklaracija o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici i, indirektnom, ustanovljavanju dana sjećanja i na sve ostale civilne žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ”, navodi se u saopštenju SDP-a.

Prema njihovim riječima, ni danas, poslije četvrt vijeka, nema odgovornosti bilo koje vrste tadašnje vlasti koja je bila saveznik politike koja je dovela do genocida "dok dio retrogradnih političkih stranaka i dalje negira sam genocid".

“Ovi dani nas iznova podsjećaju na značaj očuvanja dobrih međuljudskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori kao temeljnoj osnovici očuvanja mira i stabilnosti i u godinama u kojima je razorena naša bivša država. Samo građanska, multinacionlna i evropska Crna Gora može biti povoljan okvir za razvoj i napredak naše države”, smatraju u SDP-u.

Kako su kazali, SDP će se, kao i uvijek od osnovanja prije tri decenije, snažno boriti da taj koncept u potpunosti zaživi u Crnoj Gori.

“Ovaj koncept se mora braniti i riječima i djelima, jer ne smijemo više ćutati na aktivne revizionističke politike i poruke o tome da su nalogodavci i izvršioci genocida za nekoga zločinci, a za nekoga – heroji”, naveli su iz SDP-a.

Prema njihovim riječima, nema "srednjeg puta" na kojem bi se, zarad neke lažne političke korektnosti, trebali naći kad je u pitanju najveći pojedinačni zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

“Kao što nijedna normalna, zdrava i demokratska evropska država ne traži "pomirenje" između antifašizma i fašizma, nego upravo antifašizam predstavlja temelj današnje moderne Evrope, a 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom je istovremeno i Dan Evrope”, kazali su iz te partije.

Kako su naveli, zbog toga tiha većina ne smije okretati pogled u stranu, “niti se praviti da puzajući revizionizam i fašizam nije dobio svoje predstavnike na javnoj sceni Crne Gore”.

“Sa nosiocima tih politika se moramo obračunati kao društvo, da ne bi sjutra došli u situaciju monoetničnih "istina" o dešavanjima u bližoj i daljoj prošlosti koje će sigurno voditi destabilizaciji Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas