Policija u 2017. razoružala 788 građana: Oduzeli pištolje, puške, bombe, mitraljeze...

Najmanje oružja oduzeto je u maju - 34, a u novembru i decembru razoružane su 93 osobe. Prema policijskim dokumentima piše da su preventivne aktivnosti policije na kontroli sprovođenja Zakona o oružju, posebno zabrane nošenja vatrenog oružja na javnom mjestu, preventivno uticale na stabilnost javnog reda i mira
540 pregleda 0 komentar(a)
Oružje, Foto: Uprava policije
Oružje, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 02.05.2018. 13:35h

Policija je prošle godine razoružala 788 građana, podaci su koji su “Vijestima” zvanično saopšteni iz Uprave policije. Od njih je oduzela 831 komad oružja, među kojima su bile bombe, puškomitraljezi, revolveri, pištolji, puške...

Od crnogoskih građana najviše je oduzeto pištolja i bilo ih je 202. Lovačkih pušaka je bilo osamdeset dvije, 18 revolvera, isto toliko automatskih pušaka, 19 karabina, 17 bombi, 13 M48 pušaka, sedam malokalibarskih, dva puškomitraljeza i dvije poluautomatske puške.

U istom tom peridu od građana su oduzeta 192 noža i 125 startnih pištolja.

Najmanje oružja oduzeto je u maju - 34, a u novembru i decembru razoružane su 93 osobe. Prema policijskim dokumentima piše da su preventivne aktivnosti policije na kontroli sprovođenja Zakona o oružju, posebno zabrane nošenja vatrenog oružja na javnom mjestu, preventivno uticale na stabilnost javnog reda i mira.

Krivičnim zakonikom predviđene su stroge kazne za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, ali je malo onih koji su kažnjeni najtežom kaznom za to krivično djelo. U članu 403 tog zakona tri mjeseca sljeduje onog ko neovlašćeno izrađuje, prodaje, nabavlja, vrši razmjenu, nosi ili drži vatreno oružje, municiju ili eksplozivne materije.

Za onog ko neovlašćeno drži, nosi, izrađuje, popravlja, prerađuje, prodaje, nabavlja, vrši razmjenu, prevozi ili na drugi način stavlja u promet vatreno oružje, municiju, eksplozivne materije, rasprskavajuće ili gasno oružje čije držanje je građanima zabranjeno, predviđena je kazna zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Ako se radi o većoj količini oružja ili sredstava ili je u pitanju oružje ili druga sredstva velike razorne moći sljeduje, piše u zakonu, zatvor od jedne do osam godina.

Najviše Podgoričana razoružano prošle godine

Među razoružanima je najviše Podgoričana, jer je u prošloj godini kod njih pronađeno i oduzeto 217 komada oružja. Kod osamdeset tri Bjelopoljca je nađeno oružje, 69 Nikšićana i 61 Baranina. Bez oružja ostalo je i 58 Novljana, 53 Beranca, 41 Tivćanin i 39 Ulcinjana, 31 Budvanin i isto toliko Pljevljaka.

Razoružano je i 25 Mojkovčana, 19 Cetinjana, 13 Rožajaca i 10 Danilovgrađana.

Građani ostalih opština manji su ljubitelji oružja, ili ih pak bolje kriju od policije - u Kotoru i Plavu oružje je oduzeto od po devet osoba, u Andrijevici od osam, Kolašinu i Šavniku od po četvoro, a bez oružja ostalo je dvoje Žabljačana i isto toliko Pljužinjana.

Od 425 komada oduzetog vatrenog oružja, za samo 164 građani su imali dozvolu, a 261 se ilegalno naoružalo.

Bonus video: