Spomen dom na Tunjevu nazvan po Simu i Mari Radulović

Spomen dom, koji će nositi ime setre i brata Radulovića, podigli su mještani Tunjeva koji su i predložili da isti nosi ime ovo dvoje mladih
359 pregleda 2 komentar(a)
spomen dom Tunjevo, Foto: UBNOR
spomen dom Tunjevo, Foto: UBNOR
Ažurirano: 28.05.2018. 10:10h

Povom Dana mladosti, 25.maja, u mjestu Tunjevo, otkrivena je spomen ploča na Domu koji će nositi ime "Simo i Mara", po Simu i Mari Radulović koji su strijeljani 27. decembra 1943. godine na Farmacima kod Podgorice.

Spomen ploču su otkrili potpredsjednica Opštine Nikšić Sonja Nikčević i predsjednik Udruženja boraca narodnoooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšića Slobodan Bato Mirjačić.

"Simo i Mara Radulović imali su skupa 38 godina kada su ih domaći izrodi predali neprijatelju sredinom 1943. godine, a ovi 27. decembra iste godine na Farmacima skupa sa još 51 rodoljubom strijeljali", kazao je Mirjačić.

On je govorio o porodici Radulović koja je, kako je kazao, vjekovima krvarila po svim ratištima Crne Gore i svuda gdje je trebalo.

"Mara je član SKOJ-a od 1942. Godine, aktivno je radila za NOR i zapažena je kao veliki aktivista sa omladinom. Simo je bio SKOJ-evac od 1941.godine, a godinu kasnije postao je član KPJ. Isticao se hrabrošću i drugarstvom. Oboje su, držeći se za ruke, strijeljani na Farmacima”, kazao je Mirjačić.

Spomen dom, koji će nositi ime setre i brata Radulovića, podigli su mještani Tunjeva koji su i predložili da isti nosi ime ovo dvoje mladih.

"Ponosni mještani ovog živopisnog kraja ne dozvoljavaju da im se imena zaborave. Blistaće ovo spomen-obilježje punim sjajem i pronositi priču o Simu i Mari Radulović narednih decenija i vjekova. Ta priča nam je danas najpotrebnija jer sad se više nego ikad prekraja istorija. Izjednačavaju se izdajice i junaci, heroji i četničke vojvode, kokarde i crvene petokrake”, istakao je Mirjačić.

Otac mladih junaka Radulovića, Radule i starija sestra Raduša preživjeli su rat i bili su nosioci „Partizanske spomenice 1941“.

Skupu su prisustvovale brojne zvanice među kojima i predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović i predsjednik SUBNOR-a Crne Gore Zuvdija Hodžić.

Prisutnima se obratio i akademik Radoje Pajović koji je istakao da prilikom određivanja talaca iz zloglasne Jusovače za strijeljanje Mara, koja je tek napunila 18.godina, nije bila na spisku za strijeljanje ali da nije htjela da ostavi brata već je u smrt pošla zajedno sa njim.

U nikšićkoj opštini podignuto je 250 spomen obilježja koji, kako je kazao Slobodan Mirjačić, čuvaju priče o hiljadama partizana, rodoljuba, djece i staraca koji su temelj naše sadašnjosti i putokaz naše budućnosti.

Bonus video: