Nikšićki komunisti obilježili Prvi maj

Predsjednik Opštinskog komiteta JKP Crne Gore Radislav Stanišić istakao je značaj pomenutih datuma na međunarodni radnički pokret i borbu za oslobođenje Crne Gore i Jugoslavije, dok je dr Vojislav Miljanić detaljnije govorio o značaju tih datuma
227 pregleda 1 komentar(a)
Nikšićki komunicti, Prvi maj, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićki komunicti, Prvi maj, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.05.2018. 11:13h

Nikšićki komunisti obilježili su Prvi maj, Međunarodni praznik rada i 75. godina od pobjede proletera na Javorku. Predsjednik Opštinskog komiteta JKP Crne Gore Radislav Stanišić istakao je značaj pomenutih datuma na međunarodni radnički pokret i borbu za oslobođenje Crne Gore i Jugoslavije, dok je dr Vojislav Miljanić detaljnije govorio o značaju tih datuma. Podsjetio je da su radnici uspjeli da se izbore za osmočasovno radno vrijeme i za sva, kako je kazao, prava koja im prirodnim zakonima pripadaju.

“U toj borbi su najdalje su otišli radnici SFRJ stekavši pravo da upravljaju svojim fabrikama, iako su ga poslednjih decenija izgubili”, kazao je Miljanić.

Govoreći o borbama koje su se 1943.godine odigrale na Javorku i Jasenovom Polju, kada su proleterske jedinice uništile italijanska uporišta, Miljanić je kazao da je tom prilikom zarobljeno 580 Italijana i 200 četnika, dok ih je poginulo 670.

“Tokom borbi zaplijenjeno je ili uništeno sedam tenkova, 17 kamiona, četiri brdska topa, 11 teških i lakih bacača, 20 teških i lakih mitraljeza, 500 pušaka i raznog drugog ratnog materijala. U toj slavnoj pobjedi poginulo je 10 proletera i 38 je bilo ranjeno“, kazao je Miljanić.

Bonus video: