Atlas grupa strahuje da ostaje i bez berze

Knežević optužio Turke da su omogućili lokalnim grupama da preuzmu upravljanje

2973 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Na ponovljenoj Skupštini akcionara Montenegroberze od 24. jula, Istanbulska berza je, iako sa dvotrećinskom većinom na toj sjednici omogućila Atlas banci u stečaju i malim akcionarima, koji imaju neznatno više od pet odsto akcija, da preuzmu kontrolu nad Odborom direktora berze tako što su imenovali tri od pet članova odbora, saopšteno je iz Atlas grupe odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Iz Kneževićeve grupe su istakli “da je ponašanje Istanbulske berze čudno, jer je upravo postala akcionar berze preko Atlas grupe, koja joj je to omogućila”.

Zbog odluke suda da blokira imovinu više povezanih lica (akcionara) sa Kneževićem, suspendovano je pravo glasa većine akcija u Montenegroberzi, koje su trenutno blokirane. Ti vlasnici nijesu mogli da učestvuju u odlučivanju na skupštini. Traženo je i mišljenje Komisije za tržište kapitala na ovu temu, ali odgovor nije stigao do ponovljene skupštine.

Istanbulska berza ima oko 24,33 odsto dionica i na sjednici je imala dvije trećine za odlučivanje, ali njeni predstavnici koji su se iz Turske uključili putem video linka glasali su za dva člana u novom bordu: Mehmeta Gonena i Derksa Hamza Seferija. Ispred Atlas banke u stečaju (sa 5,79 odsto) kojom rukovodi stečajna uprava imenovana je Bojana Mitrović, dok su CKB sa 4,88 odsto vlasništva berze i Komercijalna banka Budva sa 0,147 odsto (svega pet akcija) zajedničkim glasanjem izborili članstvo njihovim predstavnicima Draženu Stankoviću i Marku Pekoviću.

“Ovo je još jedan u nizu pokušaja preuzimanja imovine Atlas grupe, ovog puta u dogovoru sa Istanbulskom berzom, koja je mogla imenovati najmanje 4 od 5 članova borda. To nije učinila, već́ je imenovala samo dva, što je potpuni nonsens s obzirom na većinu koju je imala na skupštini. Na taj način je omogućila predstavnicima Atlas banke u stečaju i malim akcionarima da imenuju još tri člana, te tako preuzmu upravljanje berzom. Očigledno je da se radi o sporazumu”, tvrde iz Atlas grupe i napominju da berza posjeduje državne obveznice u vrijednosti većoj od dva miliona eura, a prošle godine je poslovala “rekordno profitabilno”.

Skupština berze nije usvojila odluke: o raspodjeli dividende za prošlu godinu, o otkupu sopstvenih akcija, kao i o podjeli nagrade članovima menadžmenta i zaposlenima.

Bonus video: