Protest taksista ulicama Podgorice: Mi smo građani koji nemaju osnovna prava

Kolona je krenula sa Bulevara Josipa Broza na Starom aerodromu, prema centru grada
117 pregleda 0 komentar(a)
Taksisti protest, Foto: Luka Zeković
Taksisti protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.05.2018. 16:55h

Protest taksista, članova Strukovnog udruženja, počeo je danas u Podgorici.

Kolona je krenula sa Bulevara Josipa Broza na Starom aerodromu, prema centru grada.

U koloni je preko 300 vozila.

Taksisti su nezadovoljni radom nadležnih službi, koje regulišu njihovu oblast, odnosno tvrde da i pored brojnih obećanja, ništa se ne radi na poboljšanju uslova za rad.

Kako je kazao predstavnik taksista Borislav Pavlović, Izvršni Odbor Strukovnog sindikata taksista, pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore, je zakazao protestnu vožnju, jer više od godinu dana traju nažalost bezuspješni pregovori, sa nadležnima koji se prema njima odnose kao prema građanima trećeg reda.

"Jer mi smo građani koji nemaju osnovna prava - pravo na rad, na liječenje", kazao je Pavlović.

On je optužio opštinske i državne službenike, "da za svoj dugogodišnji nerad primaju visoke nadoknade iz državnog budžeta i da prave milionske štetu i za to nikome ne odgovaraju".

U protestnoj vožnji učestvuju taksisti iz cijele Crne Gore.

Taksisti su uputili i pismo predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću, u kojem su istakli da ta institucija usvaja Zakone koji bi trebali kroz svoju implementaciju da obezbijede jednake uslove za život svih građana, ali da to nije slučaj sa Zakonima koji regulišu prava i obaveze auto-taxi preduzetnika.

"Iako su jedni od najboljih u regionu zbog njihovog ne primjenjivanja i pogrešnog tumačenja službenika nadležnih organa, dugi niz godina stavljaju pomenute preduzetnike u diskriminisani i teški materijalni polozaj. Stoga smo dužni obavijestiti Vas, da je haos u našoj djelatnosti svakim danom sve veći, a kako se bliži i turistička sezona ima tendenciju rasta,a uzrok toga je totalno ignorisanje naših problema od strane nadležnih organa, u dužem nizu godina tačnije od 2004. godine", navodi se u pismu predsjedniku Skupštine.

Podsjetili su da je Savez udruženja taksista Crne Gore (koji je 2017. preregistrovan u Strukovni sindikat taksista Crne Gore, pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore), formiran 2004. godine i tada počeo sa upoznavanjem nadležnih sa haosom u prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

"Međutim, ni tada kao ni danas nadležni organi ne pokušavaju da poštuju Zakone iz ove oblasti, nego svojim neradom i neodgovornim radom favorizuju sivu ekonomiju u ovoj oblasti, a legalno registrovane auto-taxi preduzetnike dovode u diskriminatorni položaj", navodi se u pismu.

Tvrde da se u Glavnom gradu izdaju švercovane TX tablice, to jest bez potrebne dokumentacije.

"Službenici Komunalne policije i inspekcije, ignorišu naša obraćanja i ukazivanja na njihov dugogodišnji nerad u oblasti auto-taxi prevoza, gdje svojim takvim neradom dovode do uvećavnja nelegalnog prevoza putnika. Poreski inspektori, filijala po gradovima u većini slučajeva se ne bave poslovima iz svoje nadležnosti,to jest kontrolama na suzbijanju sive ekonomije i utajom poreza i doprinosa. Već iz revanšizma, jer su ukazali na njihov nerad, članovima SSTCG koji su zakasnili sa uplatama akontacija poreza i doprinosa za 2017. godinu, i ako su pojedinci ljekarskom dokumentacijom dokazivali da nisu u mogućnosti da rade, pišu drakonske kazne koje se kreću od 300 do 1.000 eura", piše između ostalog u pismu.

Galerija

Bonus video: