Ko štiti ubicu sa glisera?

Ni nakon 14 godina nije otkriveno ko je upravljao gliserom kojim je raskomadano tijelo Budvanina Dragana Trifunovića
612 pregleda 28 komentar(a)
Budva, plaža, kupanje, Foto: Savo Prelević
Budva, plaža, kupanje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.07.2018. 13:08h

Ni nakon 14 godina nije otkriveno ko je upravljao gliserom kojim je raskomadano tijelo Budvanina Dragana Trifunovića dok je ronio nedaleko od starogradskih zidina nadomak plaže Pizana.

Tada 44-godišnjak, Trifunović je 19. jula ronio na samo 20 metara od bedema Starog grada — u zoni gdje je strogo bilo zabranjeno kretanje plovila.

Ubijen je naočigled mnogobrojnih kupača, koji su gledali kako gliser, krećući se iz pravca Slovenske plaže, prelazi preko čovjeka.

Gliser je potom nestao, ostvaljajući teško povrijeđenog čovjeka u moru.

Trifunoviću je propeler iskomadao desnu nogu u kuku, dok se desna ruka jedva držala za rame.

Plovna jedinica pokrenula je cijelu flotu i krenula u hvatanje glisera koji se uputio ka Kotoru, ali ni do danas nema rezultata.

Na plaži je tada nastao haos — povrijeđeni je dozivao u pomoć, a prvi su do njega pristigli sugrađani koji su se čamcem vraćali sa mora.

Uprkos pokušajima mještana da peškirima zaustave krvarenje, čovjek je izdahnuo u bolnici.

Očevici su istražiteljima vozača opisali kao “mladog čovjeka, starog između 20 i 25 godina” i rekli da je gliser bio bijele boje sa tamnoplavim dijelom.

Slučaj je povjeren kotorskom sudu i njegovim istražnim organima koji su obavili uviđaj i sproveli veliki broj istražnih radnji, ali tužilaštvo u tom gradu nikada nije podiglo optužnicu u tom predmetu.

Sa tri plovila uzimani su otisci i slati na vještačenje u Beograd, međutim, nikada nije identifikovan gliser kojim je izvršeno ubistvo.

Tada je u policiju na informativni razgovor pozvan veliki broj gliseraša, ali ni to nije pomoglo u rasvjetljavanju tragedije.

“Vijestima” je rečeno da taj slučaj nikada nije ni kvalifikovan kao ubistvo, već kao nesreća na moru.

To potvrđuje i odgovor iz Višeg državnog tužilaštva, odakle je saopšteno da kod njih nikada nije formiran predmet.

“Obavještavam vas da u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici nije formiran predmet povodom događaja od 19. 07. 2004. godine, kada je došlo do smrti lica D. T.”, piše u odgovoru državne tužiteljke, portparolke Višeg tužilaštva Lepe Medenice.

U policiji su u više navrata govorili da nijedan nije stavljen u fioku, odnosno da se i dalje traga za osobom koja je usmrtila Trifunovića.

Slučaj je, međutim, polako padao u zaborav, ali javnost se ponovo zainteresovala za pogibiju Budvanina u jeku istrage protiv budvanske kriminalne grupe, u jesen 2015.

Tada su procurila svjedočenja ključnog svjedoka saradnika Rajka Kuljače koji je bio na čelu budvanske policije u vrijeme tragedije na moru.

Upućeni su tvrdili da je on navodno označio krivca u tom slučaju i rekao da je sve zataškano jer je gliserom upravljao neko sa “moćnim leđima”.

To je ostalo na nivou spekulacija, pa i gotovo dvije i po godine od procesuiranja budvanske kriminalne grupe, nema pomaka u rasvjetljavanju događaja.

Sveto strahovao da ubistvo ne “prikače” Milošu?

Crnogorsku javnost zaintrigiralo je pismo koje je Podgoričanin Veselin Mu­jo­vić poslao jednom podgoričkom dnevnom listu, a u kojem je pominjao smrt kupača.

Mujović je u pismu na­veo da mu je Ma­ro­vić u ne­ko­li­ko na­vra­ta re­kao da strahuje od is­tra­ge o stra­da­nju ku­pa­ča zbog svog sina Miloša.

“Po­seb­no ga je bri­nu­lo da li tu­ži­la­štvo ili po­li­ci­ja vo­de ka­kav iz­vi­đaj ve­zan za pogi­bi­ju ku­pa­ča u Bu­dvi ko­jem je gli­ser ot­ki­nuo gla­vu, a vo­zač je po­bje­gao. Stalno je go­vo­rio da to mo­gu ‘pri­ka­či­ti’ Mi­lo­šu, iako on sa tim ne­ma ve­ze”, na­veo je Mujo­vić.

Marović je optužio Mujovića da ga je prevario za 980.000 eura.

Bazen nosi Draganovo ime

Budvani su tražili način da se ime dobrog druga, sportiste, komšije i velikog čovjeka — Dragana Trifunovića ne zaboravi, pa zatvoreni gradski bazen nosi njegovo ime.

Oni su podnijeli incijativu, a lokalni parlament je usvojio prije sedam godina.

Bonus video: