Štrajk upozorenja zaposlenih u Bolnici Meljine: Hitno rješavanje statusa i prijem kod Markovića

Dr Slobodan Guzina je kazao da zaposleni daju sve od sebe kako bi savjesno obavljali njihove radne zadatke, ali da se kadar osipa i da nije siguran kako će izdržati ovu turističku sezonu kada je obim posla znatno povećan
544 pregleda 2 komentar(a)
Bolnica Meljine protest, Foto: Slavica Kosić
Bolnica Meljine protest, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.07.2018. 14:56h

Zaposleni u Privatnoj zdravstvenoj ustanovi (PZU) Bolnica Meljine na današnjem štrajku upozorenja traže da se po hitnom postupku trajno riješi status Bolnice i njeno uključivanje u sistem javnog zdravstva. Poručuju da će svaki dan protestovati od 10 do 10:30, dok ih ne primi predsjednik Vlade Duško Marković.

“Očigledna je nezainteresovanost nadležnih da riješe višegodišnji problem poslovanja Bolnice, nastao nakon privatizacije Vojnog kompleksa Centar medicinskih ustanova Meljine i pokretanja raskida kupo prodajnog ugovora zaključenog sa Atlas grupom”, kazala je predsjednica sindikalne organizacije te zdravstvene ustanove Slavica Drobnjak, ističući da je to upozorenje premijeru, Vladi Crne Gore i resornim ministarstvima.

Podsjećamo da je Vlada Crne Gore prije godinu i po pokrenula sudski spor za raskid ugovora sa Atlas grupom, nakon inicijative Skupštine Opštine Herceg Novi, jer su od ugovorom predviđenih 119 miliona, u Bolnicu uložili samo tri miliona eura.

Drobnjak je istakla da dok traje sudski spor o status bolnice, položaj zaposlenih postaje sve teži, a kadar se osipa.

“To ujedno znači dodatno opterećenje za one koji ostaju, ali zahvaljujući stručnosti svih zaposlenih, kvalitet naših usluga je na dosta visokom nivou”, istakla je Drobnjak.

Ona je utvrdila i da je rukovodstvo Atlas grupe indiferentno i da je sa njima nemoguće uspostaviti kontakt i da zbog toga zvaničnih informacija o sudbini Bolnice nemaju.

“Očigledno je Bolnica Meljine žrtva neke igre u kojoj se neko poigrava sudbinom zaposlenihm humanista i profesionalaca koji u njoj rade”, kazala je Drobnjak.

Predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković je dajući podršku zaposlenima saglasan da Bolnica što prije mora ući u sistem javnog zdravstva i da se hitno mora riješiti status te zdravstvene ustanove, jer “nema vremena za čekanje”.

On je kazao da očekuje i podršku građana Herceg Novog, kako bi zajedno stali u odbranu Bolnice. On je istakao da se uporedo može rješavati i pitanje raskida kupoprodajnog ugovora sa Atlas grupom.

Dr Slobodan Guzina je kazao da zaposleni daju sve od sebe kako bi savjesno obavljali njihove radne zadatke, ali da se kadar osipa i da nije siguran kako će izdržati ovu turističku sezonu kada je obim posla znatno povećan. Već duže vrijeme rade sa jednim ginekologom, jednim anesteziologom, smanjenim brojem internista…

On ističe da motiv za njihov protest nije isključivo zahtjev da im se isplate četiri zaostale plate i drug dugovanja, već nemanje jasne vizije o budućnosti Bolnice.

Građani Herceg Novog pokrenuli su preko društvenih mreža inicijativu za gradjanski protest zbog situacije u bolnici, koji su zakazali za 22. jul.

Galerija

Bonus video: