Malta nije odgovorila na diplomatsku notu Hrvatske: "Jadran" bez kazne

Da malteške vlasti nijesu reagovale na zahtjeve zvaničnog zagreba potvrđuje činjenioca da su na zvaničnom prijemu, koje je za predstavnike zemlje-domaćina na palubi „Jadrana“ vezanog u Valeti, priredilo zapovjedništvo broda prisustvovali i ministri saobraćaja, infrastrukture i kapitalnih projekata, odnosno energetike i vodnih resursa
142 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2018. 05:36h

Vlada Malte nije odgovorila na diplomatsku notu hrvatske Vlade kojom se od Vlade Malte zahtijeva da otkaže gostoprimorstvo školskom brodu mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjaku “Jadran”.

Posada jedrenjaka, koji je protekla tri dana boravio u luci malteškog glavnog grada Valete, tokom boravka na Malti nije imala nikakvih problema.

Vlada Hrvatske predala je protestne note crnogorskim i vlastima Malte kako bi se Crnoj Gori otežala da u međunarodnim vodama koristi jedrenjak „Jadran“ na koga zvanični Zagreb polaže pravo.

Hrvatska Vlada je predala protestne note crnogorskim i vlastima Malte zbog međunarodnog krstarenja “Jadrana“ na relaciji Tivat-Valeta-Tivat. Iz crnogorske vlade kazali su da protestna nota neće uticati na odnose između dvije države.

Da malteške vlasti nijesu reagovale na zahtjeve zvaničnog zagreba potvrđuje činjenioca da su na zvaničnom prijemu, koje je za predstavnike zemlje-domaćina na palubi „Jadrana“ vezanog u Valeti, priredilo zapovjedništvo broda prisustvovali i ministri saobraćaja, infrastrukture i kapitalnih projekata, odnosno energetike i vodnih resursa u Vladi te ostrvske države.

Kompletan program posjete koji je predviđao obilazak niza kulturno-istorijskih spomenika i atrakcija u Valeti studenata studenti Pomorskog fakulteta iz Kotora i posade „Jadrana“ je realizovan bez ikakvog problema, kao i stručni dio posjete tamošnjim pomorskim institucijama i privredi, namijenjen studentima kotorskog fakulteta.

Oni su obišli i istraživači i centar za obuku lučkih pilota Malte gdje su na najsavremenijim simulatorima, vježbali procedure uplovljavanja velikih kruzera u luku Valeta.

Više tamošnjih portala izvijestilo je o posjeti školskog broda, a forumi na kojima se okupljaju ljubitelji i fotografi brodova, davali su preporuke odakle i kada se može “uhvatiti“ najbolja fotografija atraktivnog starog jedrenjaka koji je bio vezan na operativnoj obali tzv.

Magazine doka u starom dijelu Valete. “Jadran“ je juče isplovio iz Malte i uzeo kurs prema Otrantu, a povratak broda u Crnu Goru i uplovljavanje u luku Kotor, očekuje se u nedjelju u poslijepodnevnim satima.

Bonus video: