Simpatije prema SAD u svijetu na rekordno niskom nivou

Glavni razlozi nezadovoljstvo spoljnopolitičkim odlukama predsjednika Donalda Trampa i odgovorom SAD na pandemijiu koronavirusa

2517 pregleda 3 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Simpatije prema SAD spale su u svijetu na rekordno niske grane, pokazuje istraživanje koje je američki Centar Pju (Pew Research) sproveo u 13 zemalja, a glavni razlozi su nezadovoljstvo spoljnopolitičkim odlukama predsjednika Donalda Trampa i odgovorom SAD na pandemijiu koronavirusa.

Istraživanje "Globalni stavovi", koje je Centar Pju objavio 15. septembra, pokazuje da ogromna većina građana ispitanih u periodu od juna do avgusta ima nepovoljno mišljenje o SAD i predsjedniku Trampu, prenio je briselski portal EURAKTIV.

Tako je pozitivno mišljenje o SAD izrazilo svega 26 odsto Njemaca i 31 odsto Francuza. Taj nivo može da se poredi jedino sa negativnim mišljenjem o SAD u odgovarajućoj anketi u martu 2003. godine, na vrhuncu iračke krize.

U Velikoj Britaniji simpatije prema SAD izrazilo je 41 odsto učesnika ankete, što je najniži nivo u posljednjih 20 godina od kako Centar Pju sprovodi istraživanje.

Ispitivanjem su od evropskih zemalja, pored Njemačke, Francuske i Velike Britanije, bile obuhvaćene i Belgija, Italija, Holandija, Danska, Švedska i Španija. U tradicionalnoj anketi su učestvovali i građani Kanade, Australije, Japana i Južne Koreje.

Kada je riječ o američkom predsjedniku Donaldu Trampu, postotak simpatizera još je i niži, Samo jedan od deset Njemaca kaže da ima povjerenje u Trampa. U Francuskoj, postotak je sličan, sa 11 odsto. Najviši nivo povjerenja Trampu su u anketi poklonili Britanci, njih 19 odsto.

Anketa je pokazala da manje anketiranih vjeruje Trampu, nego kineskom predsjedniku Si Đinpingu ili ruskom lideru Vladimiru Putinu.

I dok Trampov ugled i dalje pada, evropski lideri uživaju relativno veliko povjerenje, pokazalo je istraživanje nestranačkog Centra Pju.

Najveće povjerenje uživa njemačka kancelarka Angela Merkel, za koju u 13 zemalja u prosjeku 76 odsto građana vjeruje "da će učiniti pravu stvar u međunarodnim odnosima".

Na drugom mjestu je francuski predsjednik Emanuel Makron, sa prosjekom od 64 odsto, iako u svojoj domovini užva nešto manje povjerenje - 52 odsto.

Uprkos ozbiljnim kontroverzama oko Bregzita, 48 odsto svih učesnika ankete i dalje ima povjerenje u spoljnopolitičke odluke britanskog premijera Borisa Džonsona, za razliku od 46 odsto koji ne dijele to mišljenje.

Od kako je Tramp 2016. godine došao u Bijelu kuću, simpatije prema SAD bilježile su svake godine oštar pad u većini evropskih zemalja, za razliku od velikog stepena podrške u vrijeme administracije Baraka Obame. Ipak, ovogodišnji brojevi pokazuju strmi pad čak i u odnosu na prošlu godinu.

Tako u odnosu na 2019. godinu taj pad u Njemačkoj iznosi 13, u Francuskoj 17 i u Velikoj Britaniji 16 procentnih poena.

Takođe, u istraživanju je u svih 13 zemalja ukupno, u prosjeku 84 odsto ispitanih odgovor SAD na pandemiju COVID-19 ocijenilo kao "donekle loš" (32 odsto) ili "veoma loš" (52dsto).

Bonus video: