Simović u Pljevljima otvorio Drugu Nacionalnu konferenciju o poljoprivrednom i ruralnom razvoju

Simović je kazao da se nada da će ova konferencija postati tradicionalna, da će se na njoj razmjenjivati rezultati ruralnog razvoja i regionalna iskustva
132 pregleda 2 komentar(a)
Milutin Simović, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Milutin Simović, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.10.2018. 13:00h

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, otvorio je danas u Pljevljima Drugu Nacionalnu konferenciju o poljoprivrednom i ruralnom razvoju.

Dvodnevnu Konferenciju koja je međunarodnog karaktera već drugu godinu zaredom organizuje NVO "Mreža za ruralni razvoj", a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Simović je kazao da se nada da će ova konferencija postati tradicionalna, da će se na njoj razmjenjivati rezultati ruralnog razvoja i regionalna iskustva.

"Svi zajedno tragamo za rješenjima, kako da unaprijedimo našu poljoprivredu i kako da život na selu učinimo kvalitetnijim. U tim naporima ima dosta posla i mjesta za sve dobronamjerne na svim nivoima.Ovakav pristup najbolja je garancija ukupnog napretka i sigurnog puta ka našoj evropskoj adresi. Evropa je potrebna Crnoj Gori, kao što je i Crna Gora potrebna Evropi.U dosadašnjim procesima Crna Gora je jasno pokazala da hoće i da može da usvaja najviše evropske standarde u svim oblastima. Istovremeno Crna Gora će u bogati evropski vrednosni mozaik unijeti svoju tradiciju, svoju kulturu, svoje specifičnosti, očuvane prirodne resurse i svoje autohtone proizvode. Na evropsku trpezu hrane unijećemo ono što je svakim danom sve vrednije i što se sve više traži – unijećemo proizvode i hranu sa više boje, sa više mirisa i više ukusa", rekao je Simović.

Simović je kazao da su "ovakva okupljanja i ovakve teme, teme napretka i dobra za sve građane Crne Gore, naša ovovremena potreba i obaveza svih odgovornih ljudi".

"Nažalost, svjedoci smo da ima i drugih ideja i poziva za okupljanja koja ne vode napretku. Crna Gora je vjekovima iza sebe naučila da prepozna i takve mobe i okupljanja utemeljena na pokušaju grubog falsifikovanja istorijskih činjenica i pokušaju slavlja događaja koji su brisali i poništavali Crnu Goru. Crna Gora neće da se vraća na te balkanske stranputice. Crna Gora je jasno pokazala da želi i da aktivno doprinosi stabilnosti, slozi, multietničkom skladu, dijalogu, razumijevanju i u Crnoj Gori i u regionu i u svijetu. Vlada će posvećeno nastaviti da snaži ove vrijednosti, i neće dozvoliti da bilo koji od ovih interesa države i građana bude ugrožen", rekao je Simović.

Rekao je I da će se Vlada “posebno aktivno i odgovorno nastaviti da se bavi vitalnim temama za građane, rast životnog standarda, novim radnim mjestima, održivim korišćenjem prirodnih resursa, razvojem poljoprivrede i sela, unapređenjem zdravstva, obrazovanjem, kulturom, sportom i podrškom onima kojima je potrebna.

"Da bi ostvarili ove ciljeve, moramo ostvariti dugoročan dinamični rast ekonomije, realizaciju velikih kapitalnih infrastrukturnih investicija, a to je moguće u uslovima ukupne stabilnosti koju smo izgradili i koju ćemo sačuvati u Crnoj Gori", rekao je Simović.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić istakao je da je stočarstvo dominantna grana poljoprivrede u Pljevljima.

Četiri mlljekare otkupljuju mlijeko u Pljevljima. Dvije iz Pljevalja i dvije sa strane. Preko 200.000 litara mlijeka mjesečno otkupe ove četiri mljekare od čega pljevaljska mljekara RM komerc otkupi oko 95.000 litara svakog mjeseca. Osim toga svake godine u Pljevljima se proizvede preko 3.000 tona sira koji sada ima zaštitu porijekla i naši poljoprivredni proizvođaći nemaju apsolutno nikakav problem sa plasmanom. Sve ove velike količine se uspješno prodaju na tržištu samo jedan od velikih trgovinskih lanaca samo ove godine prodaće preko 400 tona pljevaljskog sira”, rekao je Đačić.

On tvrdi da farmer Opštine Pljevlja od plasmana pljevaljskog sira ostvaruju jednak prihod kao što je budžet Opštine Pljevlja, koji je prošle godine realizovan u iznosu od oko 12 miliona eura.

Bonus video: