Formiran Odbor za proslavu 100 godina od oslobođenja Budve

Pozivaju udruženja, organizacije i institucije da im se priključe ali i da samostalno organizuju proslave u čast velikog jubileja
194 pregleda 14 komentar(a)
Bilbord Budva, Bilbordi Budva
Bilbord Budva, Bilbordi Budva
Ažurirano: 28.04.2018. 06:40h

Konstitutivna sjednica Odbora za proslavu jubileja 100 godina od oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu 1918-2018, održana je juče u Rafailovićima, na koji joj je jednoglasno usvojen Poslovnik i Program rada.

Odbor je prije zvaničnog formiranja podigao prašinu postavljanjem motiva iz Prvog svjetskog rata na desetak bilborda u Budvi, o kojima se već bavi tužilaštvo na poziv Vlade.

"Program rada Odbora sadrži ogroman broj aktivnosti koje će biti sprovođene u toku cijele godine - više izložbi na temu 100 godina od oslobođenja Budve, 10 brojeva “Malih novina” sa temama iz Velikog rata, autentični feljton u dnevnim novinama u 30 nastavaka, nekoliko ciklusa filmova oslobođenja sa tematikom iz rata, TV emisije, tribine, književne večeri i druge kulturne događaje”, navodi se u saopštenju Odbora.

Pozivaju udruženja, organizacije i institucije da im se priključe ali i da samostalno organizuju proslave u čast velikog jubileja.

“Budva će cijele godine nagraditi sugrađane nizom promotivnih aktivnosti koje će se ogledati u postavci bilborda, sitilajtova, novinskih oglasa, ilustrovanih mapa Mojkovačke bitke i Albanske golgote i drugih promotivnih materijala edukativnog karaktera. Građani će dobiti niz poklona koje ćemo dijeliti putem medija. Odbor pokreće inicijativu za izradu monumentalne monografije u kojoj će se, imenom i prezimenom, naći svi učesnici Velikog rata sa teritorije Budve, a zatim i spomen obilježja na prigodnom mjestu u Budvi sa učesnicima rata i odlikovanjima koja su zaslužili svojom hrabrošću", ističu iz Odbora.

Navode da sa ponosom obavještavaju javnost da će pozvati savezničke zemlje Veliku Britaniju, Rusiju, Srbiju, Francusku, Grčku i druge da se pridruže i participiraju u budvanskim svečanostima.

"Program proslave završiće se velikom svečanom akademijom u danima oko 8. novembra. Na Mitrovdan, Dan oslobođenja Budve u Velikom ratu biće održana svečana sjednica Skupštine opštine Budva. Od posebnog značaja za istoriju i kulturu našeg kraja je izrada internet sajta “Album sjećanja” koji će zabilježiti sve prikupljene porodične priče i fotografije i odlikovanja učesnika Velikog rata i ostati trajna arhiva. Internet sajt je pripremljen za laku adaptaciju za druge gradove kojima će biti poklonjen. Pozivamo sve građane da se jave Odboru i dostave podatke o svojim precima kako bismo ih pripremili za objavljivanje", naglašavaju iz Odbora.

Odbor je odbacio nametnutu politizaciju jubileja i sve napade koji se poslednjih dana upućuju na njegovu adresu.

"Ponavljajući da je isključiva namjera organizovanja obilježavanja jubileja iskazivanje poštovanja prema precima koji nisu žalili svoje živote, već su se priključili borbi za oslobođenje svih južnoslovenskih naroda od vjekovnih porobljivača. Podsjećamo da su u borbama Velikog rata učestvovali pripadnici svih naroda i svih konfesija sa prostora bivše Jugoslavije te da je naša dužnost da obnovimo sjećanje na njih i ne prepustimo ga zaboravu. Odbor odbacuje tvrdnje da je predstavljenim sadržajem bilo kome upućena bilo kakva uvreda, ne ulazi u tumačenje spornih istorijskih događaja, već poziva na zajedništvo, ukazujući na pozitivne primjere naše istorije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: