Shaptafa: Marković previdio Albance u Islamskoj zajednici

Imam Namazdjah džamije je upitao Markovica zašto se nije udostojio da izričito pomene i Albance pored Bošnjaka za doprinos obnovi državnosti
65 pregleda 4 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 13.04.2018. 10:59h

Imam Namazdjah džamije u Ulcinju Medjen Shaptafa reagovao je na govor premijera Duška Markovića na svečanoj akademiji medrese "Mehmed Fatih" u Podgorici prije par dana. On je kazao da se osjeća uvrijeđenim jer premijer nigdje nije pomenuo ime albanskog naroda kome pripada.

"Osjećam se uvrijedjeno. Na svečanoj akademiji medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici, dana 10.04.2018. je, pored ostalih visokih zvanica, prisustvovao i sam predsjednik Vlade Crne Gore g. Duško Marković. Kako Islamska zajednica, čiji sam član, ima dobre odnose sa Vladom i sa državom Crnom Gorom, bilo je za očekivati da će se prisutnima obratiti i gospodin Marković. Podsjećanja radi, IZ je 2012 god. potpisala sa Vladom Crne Gore ugovor od zajedničkog interesa, a od ove godine, Vlada Crne Gore ozbiljno pomaže medresu “Mehmet Fatih” sa novčanim sredstvima i na tome smo neizmjerno zahvalni. Ovo reagovanje pišem u svoje ime kao pripadnik albanskog naroda. Naime, izmedju ostalog, na svečanosti je predsjednik Vlade pomenuo dobre odnose sa Islamskom Zajednicom i doprinos manjina za nezavisnost Crne Gore. I tom prilikom se izrazio ovako: 'Dakle, tradicionalno i pažljivo njegujemo odnose sa Islamskom zajednicom, a njeni vjernici i privrženici uzvraćaju dobru Crne Gore. Prilika je da i večeras ukažem na značajan doprinos bosnjačko-muslimanskog, i svih manjinskih naroda, u obnovi drzavne nezavisnosti Crne Gore'," navodi Shaptafa.

On je upitao Markovica zašto se nije udostojio da izričito pomene i Albance pored Bošnjaka za doprinos obnovi državnosti i "koja nas to sudbina čeka". Ako je bio gost na svečanosti koju organizuje IZ, a koju čine većinom Bošnjaci i Albanci, ističe Shaptafa, kako je moguće da tu činjenicu premijer previdi "i zašto nas uopšte svrstava pod 'ostale'."

"Kategorija ‘ostali/ostalo’ uvijek označava nešto manje bitno i pitam se kako smo to došli pod kategoriju ‘ostalih’ u Crnoj Gori u kojoj – kako sam reče Marković – smo svoji na svome. I dodao bih, kao najautoktoniji narod na teritoriji države Crne Gore. Sada, u predvečerje predsjedničkih izbora, kada se opet od Albanaca trazi podrška vašem stranačkom kandidatu, mislim da nam neko treba objasniti hoćemo li mi u protokolarnoj komunikaciji Vlade biti pomenuti kao Albanci ili kao ‘ostale manjine’ i šta znači taj status ostalih manjina za našu budućnost u Crnoj Gori. I na kraju, preporučio bih Vam Markoviću da obratite pažnju na vaše osoblje koje Vam sastavlja izjave. Ne kaže se na crnogorskom: “njeni vjernici i privrženici uzvraćaju dobru Crne Gore” nego se kaže da njeni vjernici i privrženici uzvraćaju dobrim Crnoj Gori. I treba da manjine uzvraćaju dobrim Crnoj Gori kao što treba i Crna Gora da uzvraća dobrim manjinama zbog doprinosa za obnovu državnosti Crne Gore. Nadam se da smo mi Albanci samo protokolarnim propustom spali pod ‘ostale manjine’ i da ćete se zalagati da budemo ravnopravni svi u Crnoj Gori", stoji u reagovanju ulcinjskog imama.

Bonus video: