Mještani traže da ne plaćaju putarinu za tunel Sozina

Iz “Monteputa” su naveli da razumiju položaj mještana, ali da svi moraju plaćati putarinu
467 pregleda 5 komentar(a)
Sozina, Foto: Zoran Đurić
Sozina, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.06.2018. 13:20h

Mještanka Gluhog Dola u Crmnici Darinka Branković požalila se da je primorana da svaki dan plaća putarinu kroz Sozinu, odnosno da za tu namjenu izdvaja dnevno pet eura.

“Idem na posao u Bar, a toliko novca samo za putarinu je veliki trošak za porodicu. To nije problem samo meni, ima nas četvoro, koji stalno putujemo na posao u Bar”, kazala je Branković.

Ona tvrdi da im je obećano, kada su Sozinu pravili, da će mještanima biti omogućeno da prolaze besplatno.

Izvršni direktor kompanije “Monteput”, koja gazduje Sozinom, Jonuz Mujević “Vijestima” je saopštio da u potpunosti razumije položaj mještana Gluhog Dola da im predstavlja problem što svakodnevno plaćaju putarinu za prolaz kroz tunel Sozina.

“Međutim, odlukom o naplati putarine, za čije smo sprovođenje zaduženi, nijesu predviđene kartice za besplatan prolaz prevoznih sredstava kroz Sozinu. Dakle, svi građani, pa i mještani Gluhog Dola dužni su da plate putarinu za prolaz svojim vozilom kroz Sozinu. Iz ovog preduzeća, niko nije, niti ima pravo da obeća besplatan prolaz vozilom kroz tunel Sozina”, kazao je Mujević.

On je istakao da niko i iz nadležnog Ministarstva saobraćaja i pomorstva nije dao obećanje za dodjelu besplatnih kartica za prolaz kroz tunel Sozinu.

Mještani su se požalili da su im prethodnih dana zbog parkiranja sa obje strane tunela, napisane kazne iako kako tvrde do skoro im je bilo dozvoljeno da to rade.

Mujević tvrdi da je parkiranje vozila na prilaznim saobraćajnicama tunelu Sozina kod prilaznih rampi je strogo zabranjeno prije svega zbog bezbjednog i nesmetanog odvijanja saobraćaja kroz tunel i na naplatnim rampama, što je vidno obilježeno horizontalnom i vertikalnom signalizacijom.

“Radi se o traci za prolaz za vangabaritne terete, na kojoj se ovih dana instalira i traka za naplatu putarine u ekstremnim opterećenjima prolaska iz pravca Sutomora. I pored svakodnevnih upozorenja i intervencija obezbjeđenja na naplatnim rampama, da je zabranjeno parkiranje i zaustavljanje vozila, mještani ostavljaju vozila u ovom prostoru, tako da smo prinuđeni da tražimo intervenciju nadležnih organa lokalne uprave i MUP-a”, naveo je Mujević.

Objasnio je da svako zaustavljanje i parkiranje vozila u pomenutom prostoru, ugrožava bezbjednost, a da ti problemi dolaze do punog izražaja u ljetnjim mjesecima u jeku turističke sezone.

Bonus video: