Hiljade vjernika došlo da se pokloni moštima svetog Vasilija Ostroškog

"Sveti Vasilije, koji je bio pomiritelj braće, neka bi pomirio sve ljude i sve zemaljske narode da se svi saberu okojedne svetinje, jedinog Boga, Boga ljubavi, Oca, Sina i Duha Svetoga. Da se svi poklonimo toj vječnoj božanskoj ljubavi i da se svi ispunimo tom ljubavlju Božijom, kao što smo se mi danas ovdje ispunili. Svi narodi da se ovako ispune te jedne ljubavi", kazao je mitropolit Amfilohije
860 pregleda 218 komentar(a)
Dan svetog Vasilija Ostroškog, Foto: Mitropolija.com
Dan svetog Vasilija Ostroškog, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 12.05.2018. 14:07h

Više hiljada vjernika tradicionalno je na dan svetog Vasilija Ostroškog čekalo da pristupi i pokloni se moštima sveca i čudotvorca koje se čuvaju u manastiru Ostrog.

Pristiglo je na hiljade vjernika svih religija ne samo iz Crne Gore, već iz svih zemalja u okruženju.

Centralnu liturgiju ispred Gornjeg Ostroga predvodio je arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški Amfilohije, uz sasluženje mitropolita borispoljskog i brovarskog UPC Moskovskog patrijarhata Antonija i episkopa novogračaničkog i srednjezapadnoameričkog Longina i budimljansko-nikšićkog Joanikija, te brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva SPC i UPC.

Mitropolit Amfilohije je blagosiljao i prerezao slavski kolač koji je u slavu Božiju, a u čast Svetog Vasilija Ostroškog pripremila ostroška bratija, kao i slavske kolače brojnih svečara.

On je kazao da su svi ljudi na zemlji jedno, jedan čovjek u Isusu Hristu.

"To je Crkva Hristova kojoj mi pripadamo i koju ispovjedamo. Evo i danas ovdje sabrani smo iz svih krajeva zemaljskih oko Ćivota Svetog Vasilija i svjedočimo to jedinstvo", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je podsjetio da je danas u Ukrajini, odakle je došao mitropolit Antonije, "bratoubilački rat, a da mi u Crnoj Gori dobro znamo šta su bratoubilački ratovi".

"Svi treba da se pomolimo da Bog podari mira i bratske ljubavi našoj braći u Ukrajini, da prestane prolivanje bratoubilačke krvi i da prestanu i oni moćnici sa Zapada da podržavaju tu bratoubilačku krv, nego da prepuste narodu da riješi svoja pitanja i svoje probleme, da se narod objedini oko ćivota svetih Antonija i Teodosija Pečerskih, da se objedini oko Svetog Vladimira ravnoapostolnog prosvetitelja sverosijskog", kazao je Amfilohije.

On je dodao da su "isti pokretači svih bratoubilačkih sukoba u svijetu od davnina".

"Sveti Vasilije, koji je bio pomiritelj braće, neka bi pomirio sve ljude i sve zemaljske narode da se svi saberu okojedne svetinje, jedinog Boga, Boga ljubavi, Oca, Sina i Duha Svetoga. Da se svi poklonimo toj vječnoj božanskoj ljubavi i da se svi ispunimo tom ljubavlju Božijom, kao što smo se mi danas ovdje ispunili. Svi narodi da se ovako ispune te jedne ljubavi", kazao je mitropolit Amfilohije.

Galerija

Bonus video: