Stojanović: Možda sam zvao da ubrzam vraćanje vozačke dozvole

Branilac optuženog advokat Goran Rodić je sudu dostavio spisak sa imenima dvadesetak osoba kojima su prekršajni nalozi stornirani i tokom 2017, odnosno nakon što je Tanjević razriješen
600 pregleda 13 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Luka Zeković
Slavko Stojanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.06.2018. 05:20h

Bivši načelnik pljevaljskog Centra bezbjednosti Peđa Tanjević tvrdio je da ga je smijenjeni direktor Uprave policije Slavko Stojanović zvao da interveniše kako bi stornirao prekršajnu prijavu, koju je policija napisala kompaniji Vektra Jakić zbog prekoračenja težine vozila.

Tanjević je to kazao juče u pljevaljskom Osnovnom sudu, gdje mu se sudi za zloupotrebu službenog položaja, zbog poništavanja 68 prekršajnih naloga i 7 prekršajnih prijava tokom 2015. i 2016. godine.

Stojanović, međutim, tvrdi da on to nikada od Tanjevića nije tražio, navodeći da ga je zvao kako bi dobio saznanja za tonažu vozila Vektre Jakić, jer je navodno bilo prigovora “da se nešto završava kod policajaca u Pljevljima”.

Bivši direktor Uprave policije kazao je da ne isključuje mogućnost da je nekad zvao nekog od načelnika CB-a da se ubrza postupak vraćanja oduzetih vozačkih dozvola, ali da nikada ni od jednog načelnika nije tražio da stornira prekršajne prijave i naloge.

Branilac optuženog advokat Goran Rodić je sudu dostavio spisak sa imenima dvadesetak osoba kojima su prekršajni nalozi stornirani i tokom 2017, odnosno nakon što je Tanjević razriješen.

Suđenje se nastavlja 29. juna.

Na prethodnom ročištu svjedočio je pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević koji je tvrdio da načelnici Centra bezbjednosti i druge starješine u određenim situacijama imaju pravo da storniraju prekršajne prijave što je predviđeno i Zakonom o prekršajima.

Stojanović je juče tvrdio da to nema pravo niko da uradi.

Stojanović suspendovao Zakon o bezbjednosti saobraćaja?

Rodić je sudu dostavio i kopiju plana mjera o aktivnostima Uprave policije za ljetnju turističku sezonu 2016. po kojoj vozače sa stranim registarskim oznakama policija može kažnjavati samo za šest najvećih saobraćajnh prekršaja, uz isključivo znanje ili saglasnost nadležnog starješine.

“Evidentno je da se ovim postupkom suspenduje primjena više stotina prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja u slučaju da ih stranci počine”, rekao je Rodić.

Na pitanje advokata na osnovu kojih zakonskih ovlašćenja je imao pravo da suspenduje primjenu Zakona o bezbjednosti saobraćaja, Stojanović je odgovorio da on nema pravo to da uradi.

“Ja sam uvažio preporuke resornog pomoćnika u cilju nesmetanog odvijanja saobraćaja sa ciljem ne da se izbjegne odgovornost, već da se svako vozilo sa inostranim tablicama ne zaustavlja samo radi kontrole”, rekao je Stojanović.

Bonus video: