Opština Bijelo Polje: Regulisaće bolje buku iz kafića

“Kada je u pitanju propisano radno vrijeme i obaveza poštovanja istog, isključivo zavisi od vrste djelatnosti i regulisano je Odlukom o radnom vremenu, te nije predmet ove odluke”, piše u odgovoru na primjedbe.
Navodi se da u stavu Zaštita od buke piše da je “zabranjeno narušavanje komunalnog reda bukom, upotrebom uređaja i opreme, čijom se upotrebom vrši stvaranje buke iznad zakonom dozvoljenog nivoa

3393 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Opština Bijelo Polje
Foto: Opština Bijelo Polje

Među predlozima na javnoj raspravi o Odluci o komunalnom redu, koja će se naći na dnevnom redu Skupštine opštine BIjelo Polje zakazane za 19. novembar, našao se i predlog Gorana Vukovića za rješavanje problema buke iz kafića i bašti u centralnoj gradskoj zoni, koji se, kako tvrdi, ne može rješavati pojedinačno u zgradama.

“Za to moraju postojati jasno definisane važeće obaveze za sve zgrade. To se odnosi na buku u kafićima, buku iz bašti kafića, buku koju stvaraju gosti koji su ostali u baštama kafića poslije isteka radnog vremena (ne postoje inspekcijske službe koje su uz MUP nadležne za tu vrstu buke), buke koju stvaraju neispravni ili oštećeni rashladni uređaji, alarmi, agregati, prebacivanje inventara poslije radnog vremena i drugo. Radno vrijeme poslovnih lokala od zgrade do zgrade je različit, pa jedni poštuju odluku, a preko puta ili do ta odluka je sasvim drugačija, što stvara velike probleme u smislu buke i komunalnog reda”, naveo je Vuković u primjedbama.

U odgovoru Sekretarijata za komunalne djelatnosti piše da se uvažava primjedba.

“Kada je u pitanju propisano radno vrijeme i obaveza poštovanja istog, isključivo zavisi od vrste djelatnosti i regulisano je Odlukom o radnom vremenu, te nije predmet ove odluke”, piše u odgovoru na primjedbe. Navodi se da u stavu Zaštita od buke piše da je “zabranjeno narušavanje komunalnog reda bukom, upotrebom uređaja i opreme, čijom se upotrebom vrši stvaranje buke iznad zakonom dozvoljenog nivoa”.

“Narušavanje komunalnog reda bukom je stvaranje buke upotrebom akustičkih, elektroakustičkih ili mehaničkih uređaja i uređaja i opreme za hlađenje - grijanje, odnosno ventilaciju iz ugostiteljskih objekata i objekata stambene i stambeno - poslovne namjene”, piše u odluci.

Prema predlogu odluke o komunalnim djelatnostima vlasnici zelenih ograda ili drugog ukrasnog bilja, kada se nalaze uz javne saobraćajne puteve dužni su da ih redovno održavaju. Predlogom je obuhvaćen i dio koji se odnosi na plodove i lišće grana koji padaju na javnu površinu, čiji će vlasnici biti dužni da odmah uklone i očiste površinu.

Novčanom kaznom od 30 do 1.000 eura kažnjavaće se fizička lica za paljenje vatre i granja, kažnjavaće se i oni koji puštaju pse i pernatu živinu na javne površine, ko se “penje na drveće, kliza, smuča, sanka ili igra fudbal na mjestima koja nisu za to određena”.

Bonus video: