Po prvi put u istoriji država izlazi u susret socijalnim radnicima za rješavanje stambenog pitanja

"Stambeni kredit sam digao kod poslovnih banaka pod veoma nepovoljnim kamatnim stopama i sad vraćam taj novac. Tako da će ova pomoć dobro doći svim kolegama koje se nalaze u sličnoj situaciji", kazao je Marko Kastratović, radnik Centra za socijalni rad Nikšić

4992 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Za oko 1.000 zaposlenih socijalnih radnika u Crnoj Gori, ovo je značajan dokument. Po prvi put, država im izlazi u susret za rješavanje stambenog pitanja, pa će do kraja godine u ovaj fond biti uplaćeno najmanje 125 000 eura i isto toliko u naredne dvije godine.

"Apostrofiram najmanje, jer to omogućava da u narednom periodu uz određene finansijske mogućnosti Vlade i države, ovaj iznos bude povećan", kazao je Nenad Mijušković, Sindikat zaposlenih u socijalnoj djelatnosti.

Novcem će upravljati Sindikat, koji će vršiti preraspodjelu. Ističu da će naći načina da vremenom obogate fond, a da ga finansiraju u određenoj mjeri, predložiće i zaposlenima. Mijušković obećava pomoć mladim radnicima koji su se zbog kupovine stana kreditno zadužili na mnogo godina, kao i dugogodišnjim radnicima koji nikad nijesu dobili sličnu šansu.

Da li je to adaptacija ili dotacija za proširivanje njihovog prostora kako bi im to treće doba izgledalo ugodnije i ljepše.

Marko i Ilija, zaposleni u nikšićkom Centru za socijalni rad, u ovome prepoznaju šansu za sebe.

"Stambeni kredit sam digao kod poslovnih banaka pod veoma nepovoljnim kamatnim stopama i sad vraćam taj novac. Tako da će ova pomoć dobro doći svim kolegama koje se nalaze u sličnoj situaciji", kazao je Marko Kastratović, radnik Centra za socijalni rad Nikšić.

"Jedan od načina de se osamostalim u budućnosti i osnujem svoju porodicu", kazao je Ilija Mijušković, radnik Centra za socijalni rad Nikšić.

Njihova koleginica iz Zavoda Komanski most, kaže da ta ustanova ima 88 radnika, od kojih veliki broj nema riješeno stambeno pitanje.

Iz Sindikata poručuju da će u narednom periodu obići sve ustanove socijalne i dječije zaštite u Crnoj Gori i u neposrednoj komunikaciji s radnicima razgovarati o onome što mogu da im ponude.

Bonus video: