Priča o hrabrim i odvažnim ženama

Izložba “Moderne ikone” slikarke Ljiljane Kolundžić biće otvorena danas u Podgorici u galeriji Centar u 19 časova

2449 pregleda 0 komentar(a)
Kolundžić, Foto: Podgorička banka
Kolundžić, Foto: Podgorička banka

Akademska crnogorska slikarka Ljiljana Kolundžić predstaviće javnosti svoje najnovije radove objedinjene nazivom “Moderne ikone” na istoimenoj izložbi koja će biti otvorena večeras u Podgorici u galeriji Centar Centra savremene umjetnosti Crne Gore, u 19 časova.

Umjetnica u razgovoru za “Vijesti” objašnjava da je sam naziv izložbe simboličan, odabran ponajviše zbog zlatne boje koju autorka koristi u većini svojih radova.

“Na izložbi sam se predstavila sa 36 slika u kombinovanoj tehnici i kolaž. To su djela koja su nastala u 2019. i 2020. godini. Čovjek kao tajna i zagonetka je u fokusu mojih radova, ali prvenstveno, ovo je priča o ženama koje su danas hrabre, odvažne, samosvjesne, darovite, maštovite, kao što sami nazivi mojih slika kažu. Izložbu čine tri cjeline, to su ‘Dame sa šeširom’, ‘Molitva’ i treći dio postavke su radovi koji prikazuju partnerski odnos žene i muškarca - to su dijalozi, poljupci, zagrljaj, u suštini svega je ljubav, jedna od najvećih tema mojih slika”, objašnjava Kolundžić.

Da li su moderne ikone danas upravo u liku žene, umjetnica odgovara potvrdno.

“Iako ikonu vežemo za sredenjovjekovnu umjetnost, za vizantijski stil, moja ‘Moderna ikona’ je simbolika koja ide ka ženi i govori o tome kakva je žena danas. Ona je u svim sferama društvenog života odvažna i hrabra, pa je tako i na mojim djelima”.

Postavku će otvoriti istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka dr Anastasija Miranović. A tekst u propratnom katalogu postavke potpisuje istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević. Nikčević je, takođe, istakla da je “čovjek kao tajna i zagonetka fokus svih radova slikarke Ljiljane Kolundžić”.

“Figura čovjeka na njenim ranijim platnima i crtežima sintetizovana je do nivoa velikog arhetipskog znaka. Njome je projektovala zamršeno klupko nesvjesnog i svjesnog unutrašnjeg ja, kao i mjesto čovjeka u svijetu (univerzumu). Lice je često lajtmotiv, jer se njime ‘drugome, htjeli to ili ne, pokazuje najživlji, najosjetljiviji dio: unutrašnjeg Ja, djelomice ogoljelo, koje odaje beskrajno mnogo više, nego svo ostalo tijelo“, zapisala je, između ostalog, Nikčević.

Tako je na polju svjesnog i nesvjesnog “Ja” Kolundžić istražujući svoje domete stvaralaštva i sebe same došla do sopstvenog saglasja i zrelosti, i u životu i stvaralaštvu, kaže ona “Vijestima”.

“Dugo se bavim stvaralaštvom, čitav život sam u umjetnosti i prošla sam kroz razne periode traženja, istraživanja, promišljanja... Po mom mišljenju, negdje bi ovo sad bila izložba gdje sam ja sazrela i slikarski i u duši. Traženje sopstvenog Ja je uvijek jedna neprekidna forma traženja, i u životu i stvaralaštvu. Konstatovala bih da možda po prvi korak idem u korak sama sa sobom, zajedno i u životu i u umjetnosti. Došlo je vrijeme kada je upravo protok vremena donio period zrelosti, a samim tim sve dobija drugi smisao, jer tako više znamo šta hoćemo i na koji način želimo da istražujemo. Nije lako traženje (sebe) u slici, u svim elementima slike, kroz boju, liniju... Zato na ovim novim radovima nekako izlazim iz domena slike, a to će se vidjeti i na izložbi, kroz postaavku. To su elementi gdje šeširima pokazujem mnogo toga. Šešir je simbol slobode i prestiža, kao i te žene sa svojim šeširima. A šeširi nijesu sami modni detalji već su i simbol žene i ženstvenosti, ali oni u mojim djelima izlaze iz prostora slike i čine još jednu dodatnu dimenziju same forme rada”, ističe Kolundžić najavljujući postavku.

Uz poziv čitaocima da pogleda izložbu, razgovor za “Vijesti” željela je da zaključi stihovima Šarla Bodlera iz pjesme “Poziv na put”: “Sve red je i ljepota samo/i slast, i mir, i raskoš tamo”.

Najljepši trenutak da slike postanu dio javnosti

Otvaranje izložbe Ljiljane Kolundžić će biti upriličeno uz poštovanje svih aktuelnih mjera koje se sprovode u borbi protiv virusa korona. Na pitanje koliko i na koji način čitava situacija utiče na njen rad i stvaralaštvo, umjetnica odgovara da period epidemije koristi na kreativan način, kako ranije, tako i sad. “Sve to utiče na mene, ali recimo da je period epidemije korona na mene možda najviše uticao u kreativnom smislu - da završim i koncipiram izložbu i da ona ugleda svjetlost dana, da bude oformljena i objavljena. Toliko svi vapimo za kreativnošću i stvaralaštvom, sopstvenom ponajviše. Ovo je možda najljepši trenutak da slike postanu dio javnosti, kako bi i građani i publika uživali u njima”, poručila je Kolundžić čija se izložba u galeriji Centar može pogledati do 15. decembra.

Ljiljana Kolundžić je rođena 1967. godine u Podgorici. Završila je Nastavnički fakultet 1987. godine, odsjek za likovno u Nikšiću, a zatim i Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, 1993. godine, odsjek slikarstvo u klasi profesora Dragana Karadžića. Magistrirala je na istom fakultetu i odsjeku 2007. godine. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1994. godine. Njena djela se nalaze u značajnim galerijskim zbirkama kao i privatnim kolekcijama. Imala je 14 samostalnih i oko 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dugi niz godina se bavila pedagoškim radom, predavala je u Gimnaziji “Petar I Petrović Njegoš” u Danilovgradu, a trenutno je zaposlena kao pomoćnica direktora u Muzeju i galerijama Podgorice.

Bonus video: