Herceg Novi: Palmin surlaš ne posustaje

Na zahtjev Ministartsva poljoprivrede određena je lokacija na kojima će raditi „injektiranje“, odnosno endoterapiju
109 pregleda 1 komentar(a)
palim surlaš, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
palim surlaš, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.05.2018. 12:44h

Od oko hiljadu palmi vrste kanaris (Phoenix canariensis) , koje rastu na hercegnovskoj rivijeri uklonjeno je 15 odsto, zbog zaraženosti palminim surlašem (Rhynchophorus ferrugineus). Opaki štetni oganizam živi u unutrašnjosti palme, a njegove larve se hrane u tkivu najmlađeg lišća, a u stablu prave tunele i šupljine I tako dovode do uginića biljke.

Surlaš se iz južne Azije proširio na zemlje Mediterana sredinom osamdesetih godina, a na našem dijelu Jadrana pojavio se prije šest godine. Na području opštine Herceg Novi gdje je prvi put surlaš registrovan prije dvije godine, najveću ekspanziju doživio je u avgustu i septembru prošle godine.

U borbi protiv ove biljne napasti koja je poharala palme na skoro cijelom Mediteranu koristi se nekoliko metoda: dendrohirurgija tretmani hemijskim preparatima I injektiranje, odnosno “endoterapija” kao hemijska mjera koja doprinosi smanjenju mogućeg negativnog uticaja pesticida na zdravlje ljudi, životinja i životnu sredinu.

Rezultati su još uvijek mali. Neke palme na kojima je urađena dendrohirurgija protekle jeseni su se regenerisala , preživjele nekoliko mjeseci i onda su ponovo napadnute. One su morala biti posječene, saopštili su iz Stambeno komunalnog preduzeća čiji sector Zelenilo brine o biljnom fondu.

I dalje se rade tretmani hemijskim preparatima, jedan je urađen zimus a sada slijedi drugi. Prema preporukama Fitosanitarne inspekcije u preparatima se mijenjanju aktivne materije, da se ne bi stvarala rezistentnost.

Na zahtjev Ministartsva poljoprivrede određena je lokacija na kojima će raditi „injektiranje“, odnosno endoterapiju. U Novom će to biti park bivšeg hotela Boka u centru grada, ali akcija još uvijek nije počela.

Akcionim planom koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u februaru ove godine, za sprovođenje fitosanitarnih mjera u cilju suzbijanja palminog surlaša sa planom revitalizacije i sanacije štete nastale njegovim djelovanjem, od 275.000 eura, za opštinu Herceg Novi, izdvojeno je 40. 080 eura.

Za hemijski tretman po palmi je potrebno izdvojit 10 eura, a on se mora sprovoditi svakih 30 do 40 dana, za dendrohirurgiju 130, a za ulanjanje palmi od 300 do 450 eura.

Bonus video: