"Učešće žena u političkom i javnom životu"

Bošnjak: Iskoračiti iz partijskih atara radi rodne ravnopravnosti

"Statistika pokazuje da je neuporedivo više žena koje uspješno završavaju visoko obrazovanje, koje su najbolji studenti, ali nažalost, još to nije dovoljno da se na njih gleda ravnopravno kada su pozicije na kojima se odlučuje u pitanju", rekla je Bošnjak

1841 pregleda 4 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Skupstina.me
Branka Bošnjak, Foto: Skupstina.me

U Crnoj Gori nema napretka u vezi rodne ravnopravnosti sve dok se ne iskorači iz partijskih atara, ocijenila je poslanica Branka Bošnjak.

Ona je učestvovala u radu Treće konferencije OEBS-a o rodnoj ravnopravnosti, koja se održava u onlajn formatu.

Kako je saopšteno iz parlamenta, Bošnjak je imala izlaganje u okviru prve sesije „Učešće žena u političkom i javnom životu“.

"Činjenica je da se u zadnjih desetak godina, stvari u pogledu učešća žena mijenjaju na bolje, ali taj proces morao bi da ide mnogo brže jer žene čine više od 50 odsto stanovništva u Crnoj Gori", kazala je Bošnjak.

Ona smatra da su neophodne promjene zakonskih propisa na nivou partija.

"Sve dok se ne iskorači iz partijskih atara povodom ovog pitanja nema napretka", ocijenila je Bošnjak.

Ona smatra da tu kampanju treba da povede muškarac ili muškarci, jer bi se "mnogo više čula i bila bi atraktivnija".

"Statistika pokazuje da je neuporedivo više žena koje uspješno završavaju visoko obrazovanje, koje su najbolji studenti, ali nažalost, još to nije dovoljno da se na njih gleda ravnopravno kada su pozicije na kojima se odlučuje u pitanju", rekla je Bošnjak.

Bošnjak smatra da bi trebalo u Skupštini formirati takozvani „ženski klub“ sastavljen od svih žena poslanica, bez obzira na partije.

"Takav klub imao bi mehanizam da pokreće mnoge inicijative u vezi sa pitanjem rodne ravnopravnosti i položaja žena, da to bude nadpartijsko tijelo, a skupštinska govornica zbog direktnog prenosa daje veliku medijsku moć", kazala je ona.

Cilj konferencije je razmjena mišljenja između predstavnika država učesnica OEBS-a, partnera za saradnju, izvršnih struktura OEBS-a, organizacija civilnog društva i akademske zajednice, o napretku u implementaciji OEBS-ovog Akcionog plana o promovisanju rodne ravnopravnosti iz 2004. godine.

Preporučujemo za Vas