U okolini Skadra punktovi sa kojih se migranati prebacuju u Crnu Goru

Albanski portali navode da je posljednjih mjeseci sve veći broj emigranata koji sa teritorije te države prelaze u Crnu Goru, kao i da Tirana odbija da vrati dio emigranata koji pređu njenu teritoriju
89 pregleda 7 komentar(a)
Migranti, BiH (Novine), Foto: Amel Emrić
Migranti, BiH (Novine), Foto: Amel Emrić
Ažurirano: 23.05.2018. 07:12h

Punktovi sa kojih se migranati prebacuju u Crnu Goru nalaze se u okolini Skadra, a ilegalni prelasci najčešće se organizuju u blizini graničnih prelaza Božaj i Sukobin, navode albanski mediji.

Albanski portali navode da je posljednjih mjeseci sve veći broj emigranata koji sa teritorije te države prelaze u Crnu Goru, kao i da Tirana odbija da vrati dio emigranata koji pređu njenu teritoriju.

Ture se, kako se navode, organizuju sa lokalnim kriminalcima koji ih kasnije prebaciju za Crnu Goru odakle migrantska ruta ide ka Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Iz Vlade je nedavno najavljeno da bi Crna Gora na granici sa Albanijom mogla postaviti bodljikavu žicu u slučaju većeg priliva emigranata. Načelnik Odsjeka za nadzor državne granice Vojislav Dragović ranije je izjavio da postoji mogućnost da postavljanja žičanih ograda u slučaju “određenog povećanju broja migranata, mimo redovnih granica”.

“Imamo nerazumijevanje u pogledu vraćanja tih lica, oni se pravdaju često da u pogledu dokumentacije za ta lica, kada ih mi nađemo, da ne postoje dokazi da su oni bili na teritoriji Albanije”, kazao je Dragović za RTCG.

Mađarska vlada ranije najavila da će, za slučaj migrantske krize, donirati Crnoj Gori spiralnu bodljikavu žicu za pokrivanje 25 kilometara državne granice.

Bježeći pred ratovima i siromaštvom na Bliskom istoku, u Aziji i Africi, stotine hiljada ljudi krenulo je 2015. i 2016. u Evropu tzv. balkanskom rutom sjeverozapadno od Grčke. Ruta je zatvorena u martu 2016. godine, a sve donedavno rijetki migranti izbjegavali su putovanje preko planina Bosne i Hercegovine. Prema pisanju zapadnih medija, sada je otvorena alternativna ruta iz Grčke preko Albanije, Crne Gore i BiH.

Bonus video: