predsjednik irana se obratio izabranom predsjedniku sad

Rohani: Bajden da vrati SAD u okvir nuklearnog sporazuma, američka politika maksimalnog pritiska osuđena na propast

"Sada se otvorila mogućnost da sljedeća američka administracija nadoknadi greške u prošlosti i vrati se na put ispunjenja međunarodnih sporazuma kroz poštovanje međunarodnih normi", rekao je Rohani, kako prenosi novinska agencija Irna

2813 pregleda 1 komentar(a)
Rohani, Foto: Reuters
Rohani, Foto: Reuters

Iranski predsjednik pozvao je danas izabranog predsjednika SAD Džoa Bajdena da "nadoknadi ranije greške" i vrati SAD u okvir nuklearnog sporazuma koji je Teheran potpisao sa svjetskim silama, javila je danas iranska državna agencija.

Izjava predsjednika Hasana Rohanija označava reakciju na najvišem nivou do sada iz Irana na vijest da su Bajden i njegova kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Haris pobijedili na predsjedničkim izborima 3. novembra.

"Sada se otvorila mogućnost da sljedeća američka administracija nadoknadi greške u prošlosti i vrati se na put ispunjenja međunarodnih sporazuma kroz poštovanje međunarodnih normi", rekao je Rohani, kako prenosi novinska agencija Irna.

Za vrijeme predsjednika Donalda Trampa tenzije između SAD i Irana su eskalirale i dostigle vrhunac ranije ove godine.

Jedan od Trampovih poteza bio je da 2018. godine jednostrano povuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma, prema kome je Iran ograničio obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Od tada su SAD ponovo uvele sankcije Iranu koje su jako pogodile njegovu privredu, dodatno ugroženom epidemijom koronavirusa.

U nastojanju da izvrše pritisak na Evropu da nađe način da zaobiđe sankcije Iran je polako odustao od ograničenja prema nuklearnom sporazumu.

"Narod Irana je kroz herojski otpor nametnutom ekonomskom ratu dokazao da je američka politika maksimalnog pritiska osuđena na propast", rekao je Rohani i dodao da Iran smatra svojom strategijom konstruktivnu saradnju sa svijetom.