VOZILI SMO...

Transformacija je uspjela: Pogledajte kako izgleda "Pežo 3008"

Kvalitet materijala i završna obrada su zaista izuzetni, a avangardni dizajn dodaje na posebnosti
2 komentar(a)
pežo 3008
pežo 3008
Ažurirano: 09.01.2018. 20:29h

Pežo je ove godine na tržište lansirao novu generaciju modela 3008. Mi smo imali priliku da isprobamo ovaj automobil i prenesemo vam prve utiske.

Francuska opsesija višenamjenskim automobilima više nije u modi. To su u Pežou na vrijeme shvatili, pa su pomalo neizgledni MPV zamijenili atraktivnim SUV vozilom. 

Novi 3008 postavljen je na EMP2 mehaničku platformu grupacije PSA, koja je lakša za oko 100 kg. Sa ukupnom dužinom od 4,45 metara novi model je duži za 8,5 cm u odnosu na prvu generaciju, dok je odstojanje od tla čak 22 cm, kako bi automobil mogao da zadovolji i potrebe terenske vožnje.

Koliko god da spoljašnji izgled drugačiji, enterijer je ono što nas je posebno oduševilo. Uvođenjem takozvanog i-Cockpita, Peugeot je okrenuo novu stranicu u dizajniranju unutrašnjosti. 

Kvalitet materijala i završna obrada su zaista izuzetni, a avangardni dizajn dodaje na posebnosti.

Druga generacija i-Cockpita vizuelno je orijentisana više ka vozaču, sa izdignutom instrument tablom u koju se gleda preko vrha volana, kako bi vozač što manje spuštao pogled sa puta ispred sebe. 

On omogućava bolju vidljivost instrument table kao i više prostora za noge vozača.

Najveća novina je digitalni displej od 12,3 inča, umjesto klasičnih analognih instrumenata. Izgled ekrana moguće je prilagoditi ukusima i potrebama vozača. Druga značajna promjena je to što je "touchscreen" multimedijalnog sistema od osam inča pomjeren na vrh centralne konzole. Ispod je smješteno šest aluminijumskih prekidača koji pružaju direktan pristup najvažnijim funkcijama. Međuosovinsko rastojanje poraslo je za 6 cm i sada iznosi 267 cm, pa će putnici pozadi uživati u većem komforu. 

Sa promjenom dimenzija i dizajna spoljašnjosti došlo je i do rasta kapaciteta prtljažnika. Zapremina gepeka iznosi 520 litara, što je za 90 litara više u poređenju sa prvom generacijom modela 3008. Obaranjem zadnjih sjedišta dobija se 1.580 litara.

Inače, na auto putu 3008 predstavlja pravu oazu udobnosti i komfora. I pri velikim brzinama kabina je vrlo tiha, a zahvaljujući mekanim oprugama i dobro odmjerenim amortizerima, vozač i putnici su ušuškani u sjedištima i ne osjećaju nesavršenosti na drumu. 

Mada biste zbog malog volana očekivali da će povremeno biti potrebne korekcije, on savršeno drži pravac. 

Iako nema sportske pretenzije, 3008 je i u krivinama vrlo prijatan za vožnju. Oslanjanje sve drži pod kontrolom bez izrazitog naginjanja. 

Oni koji planiraju vožnju van asfalta ne mogu da računaju na pogon na sve točkove, ali imaju na raspolaganju sistem Grip kontrol, sistem koji optimizuje prijanjanje u terenskim uslovima. 

On se prilagođava podlozi djelujući na prednje točkove, a može se podesiti na pet načina rada u zavisnoti od podloge.  

Novitet je sistem kontrole pri spuštanju nizbrdo. On omogućava vozilu da pri veoma maloj brzini (3 km/h), savlada padinu i do 45°, bez intervencije vozača. 

Pežo 3008 će već nakon Nove godine da stigne na naše tržište. Osnovna verzija je vrlo bogato opremljena, između ostalog ima klima uređaj, LED dnevna svjetla, digitalnu instrument tablu, multifinkcionalni kožni volan. Cijene kreću od 26.000 eura.

Trocilindarski benzinac tih i rado prima gas

Kad je u pitanju motorizacija, u ponudi su PureTech benzinski motori kao i BlueHDi dizel motori. Za ljubitelje benzinaca na raspolaganju su nagrađivani 1.2 turbo PureTech motor sa 130 KS kao i 1.6 THP sa 165 KS, uparen sa automatskim ili manuelnim mjenjačem. 

BlueHDi motori imaju tri predstavnika - 1.6 litarski sa 120 ks sa manuelnim ili automatskim menjačem, i dvolitarski agregat koji je dostupan u verzijama sa 150 i 180 konjskih snaga.

Očekivano, dizel motori opravdavaju visoku reputaciju koja ih prati, ali ne otpisujte ni mali trocilindarski 1,2 agrehgat od 130 KS. 

On je laganiji od dizel modela, tiši je i vrlo rado prima gas.

Preporučujemo za Vas