NIJE SE IZGUBIO

Space X: Lansiranje tajnog satelita vlade SAD se normalno odvilo

List Wall Street Journal prenio je danas da satelit Zuma, u proizvodnji američke firme Northrop Grumman, nije stigao do orbite jer se nije dobro odvojio od rakete koja ga je lansirala
51 pregleda 0 komentar(a)
Space X, Foto: Beta-AP
Space X, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Lansiranje u nedjelju tajnog američkog satelita odvilo se normalno, saopštila je danas američka kompanija Space X poslije medijskih izvještaja da se satelit izgubio. "Poslije pregleda svih podataka o lansiranjima do danas, lanser Falcon je izvršio ispravno sve manevre u nedjelju uveče. Ako mi, ili neko drugi, otkrijemo dodatnim analizama da to nije bilo tako, odmah ćemo obavijestiti javnost", rekla je generalna direktorka kompanije Gvin Šotvel. "Informacije objavljene suprotno ovome su kategorički netačne", rekla je ona, dodajući da zbog "tajne prirode tereta" Spejs eks ne može da iznese više detalja. Pozivajući se na vladine i druge izvore, list Wall Street Journal prenio je danas da satelit Zuma, u proizvodnji američke firme Northrop Grumman, nije stigao do orbite jer se nije dobro odvojio od rakete koja ga je lansirala.

List je dodao da bi prema informacijama članova Kongresa, gubitak tog uređaja mogao da košta nekoliko milijardi dolara. "Budući da analize podataka ne ukazuju na neke operativne i druge probleme, nastavljamo aktivnosti daljih lansiranja", rekla je direktorka Space X i dodala da su u toku pripreme za lansiranje krajem januara naredne rakete.