U vrijeme korona krize planovi su kratkoročni, a osnovni cilj firme Rai-M je stabilnost proizvodnje i prodaje

Prepoznati su po maloprodaji i veleprodaji blind i sobnih vrata kojima su opremili više od 300 građevinskih objekata širom Crne Gore, a od prije godinu dana bave se i proizvodnjom bužira - elektroinstalacionih cijevi koje se koriste u građevini

3555 pregleda 0 komentar(a)
Foto: RAI-M
Foto: RAI-M

Firma RAI-M iz Nikšića posluje već 16 godina, postavljajući visoke zahtjeve pred svoju organizaciju, a sigurnost i pravovremeno izvršavanje svih preuzetih obaveza prioritet su u odnosima sa kupcima.

Prepoznati su po maloprodaji i veleprodaji blind i sobnih vrata kojima su opremili više od 300 građevinskih objekata širom Crne Gore, a od prije godinu dana bave se i proizvodnjom bužira - elektroinstalacionih cijevi koje se koriste u građevini.

Iako je student druge godine Ekonomskog fakulteta u Podgorici, sin vlasnika firme Rai-M Aleksandar Ivanović, kao najstariji od troje djece, najviše je uključen u rad firme. Zadovoljan je što otac uvažava njegove savjete i želje kad je u pitanju poslovanje firme, pa zajedno rade na planovima za razvoj firme. Kaže da će u narednom periodu, maloprodaju, pored Nikšića, proširiti i na nekoliko drugih gradova.

Ivanović kaže da još uvijek nije kompententan da vodi posao zbog obaveza na fakultetu, ali da je prisutan u firmi kad god je to moguće.

Preduzeće RAI-M se do 2012. godine bavilo isključivo trgovinom na veliko.

„Bavili smo se veloprodajom i uvidjeli smo da veliki broj potrošača ima potrebu za našim proizodima u manjim količinama. Ranije su to bili investitori i veći trgovci, ali smo vremenom prepoznali da i manji potrošači potražuju iste proizvode“, navodi Ivanović.

RAI-M kroz maloprodaju i veleprodaju nudi sljedeće proizvode: antensku opremu, nosače za televizore i tehniku, rasvjetu, kablove, sobna i blind/sigurnosna vrata, keramiku, laminate, tarkete, parkete, dekoraciju.

"Ovo preduzeće uglavnom izvozi proizvode u zemlje okruženja. Pravovremenost i stabilnost u poslovanju pridobijaju povjerenje kupaca“, smatra Ivanović. Posebno su ponosni na proizvodnju bužira kojim su upotpunili asortiman elektromaterijala. Zadovoljni su prodajom ovog proizvoda na domaćem tržištu, ali i u zemljama okruženja.

Iz Rai-M-a skreću pažnju na činjenicu da je epidemija koronavirusa prouzrokovala značajnu finansijsku štetu, pa je prodaja u odnosu na prošlu godinu slabija za 30 odsto.

"Umanjena je efikasnost fizičkog, a samim tim i tehnološkog sektora u firmi. Krizu prevazilazimo tako što pojačavamo privrednu propagandu i ukazujemo na značaj naših proizvoda i usluga. Potreban kapital koji tenutno nije dostupan uslijed konsenkvenci koje je donijela pandemija, obezbjeđujemo tako što se kreditno zadužujemo“, kazao je Ivanović.

Govoreći o budućim planovima, Ivanović je kazao da pandemija koronavirusa diktira da planovi postaju kratkoročni, stabilizacioni, ali i proftni, kao i da im je osnovni cilj da održe stabilnost u prodaji i proizvodnji.

On je istakao da je pomoć NLB banke preduzeću RAI-M u okviru projekta Okvir pomoći nemjerljiva i kaže da su počastvovani podrškom koja će sa sigurnošću donijeti dugoročne finansijske efekte.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NLB Banka nastoji da pomogne crnogorska mikro i mala preduzeća da lakše prevaziđu posljedice krize izazvane epidemijom koronavirusa, putem projekta NLB Okvir Pomoći koji se realizuje u saradnji sa partnerima, kompanijom Visa i medijskim partnerima: Vijesti i Metropolis Media. Putem ovog projekta, 20 odabranih mikro i malih preduzeća ostvarilo je pravo na besplatnu reklamnu podršku, besplatnu članarinu za NLB Visa biznis karticu na 12 mjeseci, kao i na besplatnu implementaciju NLB E-commerce servisa i tehničku podršku za pokretanje online prodavnice.

Za više priča naših mikro i malih preduzeća podržanih projektom NLB #OkvirPomoći, posjetite stranicu.