Prkosno se suprotstaviti svim oblicima fašizma

"Crna Gora ima tradiciju ponosa i prkosa, tradiciju koja nas podsjeća na zajedničku borbu protiv opresije, nametanja, porobljavanja i nasilja, koju smo svi dužni očuvati", navodi se u saopštenju
179 pregleda 0 komentar(a)
montenegro prajd, montenegro pride, Foto: Queer Montenegro
montenegro prajd, montenegro pride, Foto: Queer Montenegro
Ažurirano: 09.11.2018. 12:54h

Danas treba biti na oprezu i prkosno se suprotstaviti svim oblicima fašizma, poručuju Montenegro prajd i Kvir Montenegro u susret Povorci ponosa LGBT osoba koja će u subotu, 17. novembra biti održana u Podgorici, podsjećajući na 9. novembar - Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma koji se obilježava u znak sjećanja na Kristalnu noć 1938. kada se širom Njemačke desio progon Jevreja i označio početak Holokausta.

"Šesti Montenegro prajd organizuje se u trenutku kada svijet ponovo živi u atmosferi rastućeg populizma, fašizma, nacizma, antisemitizma, mizoginije i homofobije, te smo svi dužni podsjećati na ovaj krvavi datum iz istorije svijeta i ne zaboraviti horore koji su se desili i ne dozvoliti da se oni ponove. Zato, danas, treba biti na oprezu i prkosno se suprostaviti svim oblicima fašizma, ne dozvoliti da nas iko ugnjetava, porobljava, diskriminiše, maltretira samo zato što se ne uklapamo u ustaljene društvene kalupe", navode u saopštenju.

Crna Gora, kako dodaju, ima tradiciju ponosa i prkosa, tradiciju koja nas podsjeća na zajedničku borbu protiv opresije, nametanja, porobljavanja i nasilja, koju smo svi dužni očuvati.

"Lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe su dio ove tradicije. Mi, ne ljubimo lance i odbijamo da se pokorimo društvenim pritiscima i normama koji traže od nas da budemo nešto što nismo, da živimo svoje živote u sramu i skrivanju. Ovogodišnja Povorka Ponosa je poziv svima da ujedinjeno, u subotu 17. novembra, ali i svakog sljedećeg dana, prkosno kažemo NE fašizmu, nacizmu, populizmu, mizoginiji, antisemitizmu, homofobiji, transfobiji. Crnogorskom Povorkom Ponosa ove godine poručujemo - živimo svoje živote slobodno, budimo ponosni na svoj identitet i ne ljubimo lance! Ovim putem pozdravljamo naše drage prijateljice iz organizacije Anima koje su hrabro obilježile ovaj datum performansom “Kristalna noć pada, čujemo li?” u Kotoru", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: