Vladovu kozicu staviti na listu zaštićenih vrsta

Skadarska kozica sa područja sliva Skadarskog jezera dobila naučno ime - Atyaephyra vladoi
237 pregleda 1 komentar(a)
Vladova kozica, Foto: Privatna arhiva
Vladova kozica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.01.2019. 10:08h

Poznata skadarska kozica, sa područja sliva Skadarskog jezera, dobila je svoje naučno ime i njen naziv je Atyaephyra vladoi, saopštio je profesor Univerziteta Crne Gore Vladimir Pešić, po kome je vrsta i dobila ime.

Kako je naveo, u radu koji potpisuje Aleksandra Jablonska sa kolegama sa Univerziteta u Lođu, Poljska, analizirane su populacije kozica sa područja sliva Skadarskog jezera korišćenjem mitohondrijalne DNK i pokazalo se da je u pitanju nova vrsta.

“Istraživanja kolega iz Poljske su pokazala da je vrsta nastala u kasnom miocenu (epoha od prije oko 23 do 5,3 miliona godina), da se proširila u toke posljednje integlacijacije prije holocena, odnosno prije oko 130 hiljada do 80 hiljada godina. Vrsta je naseljavala močvare koje su postojale prije nego što je nastalo jezero. Ovo pokazuje da je sam hidrološki sistem Skadarskog jezera nastao prije holocena”, pojasnio je Pešić.

Kozice su, dodao je, relativno krupni rakovi, njihovi marinski srodnici se koriste u ishrani.

“Skadarska kozica ili tačnije Vladova kozica je osim u Skadarskom jezeru prisutna i brojna u rijeci Zeti, Matici kao i okolnim izvorima. Bez obzira što je prisutna u slivu Skadarskog jezera ova vrsta je ipak ugrožena i zahtijeva zaštitu uključivanjem u nacionalnu Crvenu listu i stavljanjem na spisak zaštićenih vrsta”, zaključio je profesor Pešić