“Petrovići, vladari i ratnici”: Ratovi koji su oblikovali Crnu Goru

Nakon glamuroznog proglašenja kraljevine 1910. godine, događaja koji je po raskoši u suštoj suprotnosti sa načinom života podanika Nikole Petrovića, uslijediće ratovi - dva balkanska i Prvi svjetski rat
344 pregleda 0 komentar(a)
edicija Petrovići, Foto: Promo
edicija Petrovići, Foto: Promo
Ažurirano: 18.06.2018. 13:19h

U poslednjoj, šestoj poklon knjizi iz velike edicije Vijesti ‘Jesen jednog kralja’, koja izlazi u petak 22. juna, otkrivamo epilog ratova koje je kralj Nikola vodio kao I njihov uticaj na državu Crnu Goru. Ako je napad na Skadar mogao biti opravdan egzistencijalnim željama, zadrto slanje crnogorske omladine na bodljikave žice - dok cijela Evropa prijeti da se Cetinje okane te namjere - ne može biti.

Još veća ludost je osvajanje oblasti preko Tare i Lima, akcija van bilo kakvog političog programa, koja je proizvod ničeg drugog do kraljeve imperijalističke, nerealne ambicije. Osvajanjem oblasti koja će činiti trećinu teritorije i 40 odsto populacije koja vjerski i kulturno ne želi da bude dio Crne Gore, nelogično je.

Bitno nasljeđe iz vremena kralja Nikole je stvaranje društva vjerske tolerancije. Prava koja su katolici i muslimani dobili nakon 1878. godine prenešena su i na oblasti pripojene Crnoj Gori nakon 1913. godine.

Kralj se otvoreno gadio pljačke i maltretiranja muslimana u osvojenim oblastima i zahtijevao da se počinioci oštro kazne. Sa druge strane, veze koje su uspostavljene sa katoličkim albanskim plemenima sjeverne Albanije, dan-danas su osnova lojalnosti te polupacije Crnoj Gori.

Ove I mnoge druge činjenice vezane za našu najpoznatiju dinastiju, zatvaramo poslednjom knjigom ‘Jesen jednog kralja’ u petak 22. juna, samo uz dnevne novine Vijesti!

Bonus video: