ULTIMATE SERIJA

Omaž legendi: Meklaren predstavio supersportski model "Sena"

Meklaren sena će svjetsku premijeru imati na sajmu automobila u Ženevi u martu. Biće proizveden u 500 primjeraka, od kojih su svi već prodati po cijeni od oko milion eura, a prvi primjerak je na aukciji našao kupca za dva miliona eura
211 pregleda 2 komentar(a)
01.02.2019. 19:21h

Ajrton Sena je po mnogima najbolji vozač u istoriji Formule 1, i neko ko je neraskidivo vezan za tim Meklaren. Brazilac je proveo šest od svojih 11 sezona u F1 u britanskoj ekipi, a tokom tog perioda je pobijedio na 35 trka i osvojio tri titule.

Legendu o brazilskom vozaču Meklaren je sada pretočio i u automobil, novi supersportski auto nazvan sena otkriven je na ceremoniji u sjedištu kompanije u blizini Londona.

Meklaren sena je tek drugi član Ultimate serije britanskog proizvođača, nakon modela P1 čija je proizvodnja ugašena 2015. 

"Meklaren sena je automobil kao nijedan drugi: personifilacija Meklarenovih sportskih gena, legalan za upotrebu u javnom saobraćaju, ali od starta dizajniran i razvijen da blista na trkačkoj stazi", kazao je direktor Meklarenove automobilske divizije Majk Fluit.

"Kod svakog elementa na njemu fokus je bez kompromisa bio na performanse, sve u cilju da se stvori najčistija moguća veza između vozača i mašine i isporuči ultimativno vozačko iskustvo na stazi na način na koji to samo Meklaren može".

Cilj inženjera i dizajnera bio je da na stazi sena ostvari “ludački” dobra vremena, a istovremeno da bude koliko-toliko pogodan za vožnju na javnom drumu.

To znači da je funkcija imala prioritet u odnosu na formu i kada se radi o estetici.

Senu pokreće Meklarenov 4,0-litarski tvinturbo benzinski V8 motor od 800 KS, snažnija verzija agregata koji je debitovao ove godine kod modela 720S. 

Meklaren će podatke o performansama da objavi tek u martu na sajmu automobila u Ženevi, ali pretpostavlja se da će ubrzanje do 100 km/h da bude oko 2,5 sekundi, a maksimalna brzina blizu 350 km/h.

Pri tom, Senin najjači adut neće da bude brzina na pravcu, već sposobnost da uz pomoć mehaničkog i aerodinamičkog gripa tu brzinu iskoristi za vrhunska vremena po krugu. 

Novi hiperautomobil izrađen na Meklarenovoj novoj Monocage III strukturi od ugljeničmnih vlakana. Sa samo 1.198 kg, sena je najlakši meklaren još od revolucionarnog modela F1 iz 90-ih godina.

Unutrašnjost je minimalistička i pomalo spartanska, sa obiljem elemenata od ugljeničnih vlakana, pojednostavljenom digitalnom instrument tablom i neizbježnim centralno postavljenim ekranom multimedijalnog sistema. Dugme za startovanje motora, uz još nekoliko komandi, nalazi se na panelu smještenom iznad retrovizora.

SJedišta su izrađena od ugljeničnih vlakana, a svako će biti jedinstveno jer će se praviti prema mjerama vlasnika. 

Meklaren sena će svjetsku premijeru imati na sajmu automobila u Ženevi u martu. Biće proizveden u 500 primjeraka, od kojih su svi već prodati po cijeni od oko milion eura, a prvi primjerak je na aukciji našao kupca za dva miliona eura.

Galerija