Vlada najavila formiranje centara za upravljanje otpadom u Nikšiću i Bijelom Polju

Vlada je usvojila i Informaciju o rezultatima pregovora sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) za drugi projekat energetske efikasnosti u Crnoj Gori (MEEP 2) i prihvatila ugovor o zajmu
272 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.05.2018. 16:02h

Vlada je danas usvojila dopune Državnog plana upravljanja otpadom u Crnoj Gori za period od 2015. do 2020. godine, kojima se predviđa formiranje centara u Nikšiću i Bijelom Polju.

„Dopunama su definisana četiri centra za upravljanje otpadom - Podgorica, Bar, Nikšić i Bijelo Polje, od kojih centri u Podgorici i Baru već funkcionišu kao međuopštinski i razvijaju se u skladu sa važećim Državnim planom upravljanja otpadom“, navodi se u saopštenju nakon sjednice Vlade.

Učesnici u raspravi su naveli poseban značaj formiranja centara za upravljanja otpadom u Nikšiću i Bijelom Polju, pri čemu će biti obezbijeđena regionalnu pokrivenost za komunalni otpad i predviđen prostor, shodno specifičnostima lokalne privrede i međuopštinske saradnje, za upravljanje drugim vrstama čvrstog otpada.

Vlada je usvojila i Informaciju o rezultatima pregovora sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) za drugi projekat energetske efikasnosti u Crnoj Gori (MEEP 2) i prihvatila ugovor o zajmu.

„Planirano je da se kreditna sredstva u iznosu od šest miliona eura koriste za primjenu mjera energetske efikasnosti i poboljšanja uslova boravka u 18 zdravstvenih objekata“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Informaciju o organizaciji Sea Dance ljetnjeg muzičkog festivala u Budvi u periodu od 30. avgusta do 1. septembra i prihvatila ugovor o saradnji na organizaciji tog muzičkog festivala.

„U raspravi je navedeno da je, uz saglasnost Opštine Budve, a radi ostvarenja interesa turističke privrede i poboljšanja turističke ponude u post sezoni, organizator izmjestio održavanje festivala u Buljaricu, za kraj avgusta i početak septembra“, saopštili su iz Vlade.

Vlada je odlučila da podrži realizaciju Festivala iznosom od 300 hiljada eura i zadužila Ministarstva zdravlja, unutrašnjih poslova, održivog razvoja i turizma i vanjskih poslova i Nacionalnu turističku organizaciju da, u okviru svojih nadležnosti, obezbijede neophodne preduslove za njegovo kvalitetno organizovanje.

Vlada je usvojila Informaciju o pokretanju postupka za davanje u zakup dijela nepokretnosti i objekata u svojini Crne Gore i lokacija za postavljanje privremenih objekata u nacionalnim parkovima (NP) Durmitor i Biogradska gora.

„Ocijenjeno je da bi se primjenom modela u dugoročnog zakupa zemljišta i objekata sa upravljenjem obezbijedila održiva valorizacija postojećih objekata – restoran na Crnom jezeru sa pripadajućim zemljištem, motel Radovan luka u okviru NP Durmitor i restoran na Biogradskom jezeru sa pripadajućim zemljištem“, rekli su iz Vlade.

Vlada je zadužila Ministarstvo održivog razvoja i turizma da u saradnji sa Javnim preduzećem Nacionalni parkovi obrazuje tendersku komisiju koja će utvrditi cijenu zakupa na godišnjem nivou i pripremiti i dostaviti na saglasnost Vladi tendersku dokumentaciju.

Na sjednici je usvojena i Informacija o prijedlogu modela za davanje saglasnosti i isplatu dijela sredstava opredijeljenih odlukom o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću za prošlu godinu.

„Kroz verifikaciju zapisnika sa prethodne sjednice Vlade, u Predlog zakona o Predsjedniku Crne Gore unijete su korekcije određenih formulacija“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: