Prijavljivanje na naknadni konkurs za srednje škole u avgustu

Iz ministarstva su naveli da je u programe gimnazije upisano 2013 učenika, a u stručne škole na programe u trajanju od četiri godine upisano je 3419 učenika.
219 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Zoran Đurić
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.07.2018. 08:54h

Naknadni konkurs za upis u prvi razred srednjih škola biće objavljen ovog mjeseca, a učenici se mogu prijaviti 15, 16. i 17. avgusta, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz Ministarstva su kazali da će učenici osnovnih škola koji polažu popravne ispite u prvoj polovini avgusta moći da se prijave na konkurs u avgustovskom roku.

U srednje škole, kako je saopšteno, u junskom roku upisano je 6503 učenika.

Iz ministarstva su naveli da je u programe gimnazije upisano 2013 učenika, a u stručne škole na programe u trajanju od četiri godine upisano je 3419 učenika.

Na programe stručnih škola, kako su rekli, u trogodišnjem trajanju upisan je 1071 učenik.

Direktor Direktorata za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Veljko Tomić, kazao je da ti podaci jasno pokazuju da je kampanjom za upis u stručne škole i drugim aktivnostima koje su realizovane napravljen značajan napredak u stručnom obrazovanju.

„Rezultat je povećano interesovanje učenika za profile u srednjim stručnim školama, koji omogućavaju lakše uključivanje na tržište rada i dalji profesionalni razvoj”, rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, u pojedinim školama formirana su odjeljenja za obrazovne programe za koje dugo nije bilo interesovanja učenika ili ih nije bilo u obrazovnoj ponudi škola.

U Tivtu, kako je naveo, formirano je odjeljenje kuvara, a za upis se prijavilo skoro dva puta više učenika od traženog broja.

Tomić je kazao da se u Budvi za ovaj program prijavilo dvostruko više učenika u odnosu na prethodnu školsku godinu.

“Kuvare ćemo poslije dužeg niza godina imati i u Ulcinju. U Podgorici se prijavilo odjeljenje više od traženog broja. Sva upisna mjesta za ovaj profil u junskom roku popunjena su u školama u Baru, Bijelom Polju, Nikšiću i Pljevljima. U Podgorici imamo prijavljene učenike za obrazovni program stolar”, rekao je Tomić.

On smatra da su to ustanove koje omogućavaju kvalitetno praktično obrazovanje koje je ključno za brzo zapošljavanje i ulazak na tržište rada.

Bonus video: