Direktorica se predomislila, želi novi mandat

Vanja Marković konkurisala za direktora škole u Matarugama, roditelji najavljuju da će ispisati djecu ako bude izabrana
339 pregleda 1 komentar(a)
škola mataruge, Foto: Goran Malidžan
škola mataruge, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.11.2018. 20:50h

Direktorica Osnovne škole u pljevaljskom selu Mataruge Vanja Marković konkurisala je ponovo za direktora te vaspitno-obrazovne ustanove, iako je prije dva mjeseca tvrdila da to neće uraditi.

Ako bude izabrana, roditelji najavljuju da će trajno iz škole ispisati djecu, koja nastavu nijesu pohađala ni početkom školske godine.

Osim Markovićeve, prijavu su podnijeli i profesori Bojan Strunjaš i Jasmina Joksović.

Marković je juče potvrdila “Vijestima” da je konkurisala za direktoricu škole, jer “na to ima pravo”.

Zbog spora sa direktoricom, roditelji su početkom ove školske godine tražili od ministra prosvjete Damira Šehovića da je smijeni i sedam dana djecu nijesu slali na časove. Četiri dana učenici su nastavu pohađali u OŠ “Mile Peruničić”, u sedam kilometara udaljenom selu Maoče.

Tek nakon što su, kako su tada tvrdili, dobili uvjeravanja nastavnika škole da se Markovićeva, koja je u međuvremenu pošla na bolovanje, više neće vraćati na posao, roditelji su djeci dozvolili odlazak na nastavu u školu u Matarugama...

Dok je bila na bolovanju, Markovićeva je za svoju zamjenicu imenovala nastavnicu engleskog jezika Aleksandru Pejović.

Roditelji su ponovo zaprijetili da će trajno ispisati djecu iz škole u Matarugama, ukoliko Markovićeva ponovo bude izabrana za direktoricu.

U pismu koje su nedavno uputili Šehoviću, roditelji navode da vjeruju da do toga neće doći i da će za direktora škole biti imenovan prosvjetni radnik, koji svojom stručnošću i ljudskim dostojanstvom zaslužuje tako odgovornu funkciju.

“Ni na koji način ne želimo da se miješamo i da utičemo na vaše odluke ko će biti novi direktor škole. Mi samo hoćemo, s obzirom na cjelokupnu situaciju, još jednom da naglasimo da mi nećemo prihvatiti eventualni ponovni izbor Vanje Marković za direktora i da ćemo u tom slučaju trajno ispisati djecu iz ove škole”, navodi se u pismu.

Pismo upućeno ministru su, u znak podrške, potpisali su i predsjednici mjesnih zajednica Mataruge Miodrag Šljukić i Kozice Dragan Gačević, u kojem škola ima područno odjeljenje.

Nastavu u Matarugama pohađa 28 učenika.

Spor između roditelja i direktorice škole počeo je kada je ona odlučila da oduzme dio časova nastavniku Bojanu Strunjašu, kojeg mještani smatraju dobrim prosvjetnim radnikom.

Marković je potom Strunjaša otpustila s posla, a na njegovo mjesto dovela dvije prosvjetne radnice iz Bijelog Polja.

U međuvremenu, Strunjaš je vraćen na posao, ali su roditelji odbijali da vrate djecu u školu dok Markovićeva ne podnese ostavku.

Roditelji su je optuživali za brojne nepravilnosti u radu, što je ona demantovala i pozvala nadležne da ispitajju sve optužbe iznijete na njen račun.

Prosvjetna inspekcija je u međuvremenu utvrdila da Markovićeva nije prekršila zakon kada nije angažovala Strunjaša da predaje crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik.

Bonus video: