Snoudenovo "Utočište": Nova aplikacija koja štiti od uljeza

Nakon što je predstavio enkriptovani messenger pod nazivom Signal, Snouden nam sada donosi još jednu aplikaciju koja pokriva drugačiju oblast u zaštiti korisnika - zaštitu od fizičkog pristupanja nečijoj opremi
411 pregleda 2 komentar(a)
Haven, Edvard Snouden, Foto: Screenshot (Youtube)
Haven, Edvard Snouden, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 27.12.2017. 08:52h

Edvard Snouden je poznat po tome da otkriva mnoge stvari o kompleksnosti nadzora Vlade SAD, ali istovremeno propagira i metode koji korisnicima pomažu da se zaštite od neovlašćenog prisluškivanja ili praćenja.

Nakon što je predstavio enkriptovani messenger pod nazivom Signal, Snouden nam sada donosi još jednu aplikaciju koja pokriva drugačiju oblast u zaštiti korisnika - zaštitu od fizičkog pristupanja nečijoj opremi, piše srpski portal Benchmark.

Snouden je objavio Haven: Keep Watch aplikaciju, kao dio Guardian Projecta, a koja pretvara stari Android telefon u improvizovani sistem za nadgledanje ili nadzor.

Aplikacija će obavještavati korisnika kada se primijete pokreti u sobi u kojoj se nalazi laptop ili druga bitna oprema, snimaće zvuk, a može čak i da prevodi unos sa akcelerometra telefona kako bi odredio da li je telefon pomjeran.

Ova sigurnosna aplikacija je još uvijek u beta fazi i nije u potpunosti savršena, ali nema sumnje da je ideja koja stoji iza njenog kreiranja veoma upotrjebljiva u praksi.

Bonus video: