MVP: Za Tomašević-Arnesen je preciznije reći da je Baranka i Crnogorka, prva žena ambasador u bivšoj Jugoslaviji

"Nije korektno, niti profesionalno prema tekovinama ex jugoslovenske diplomatije ne pomenuti Stanino porijeklo i privrženost korijenima"

14499 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Povodom tvita na zvaničnoj stranici Ministarstva spoljnih poslova Srbije, u kojem se pominje ambasadorka Stana Tomašević-Arnesen, napominjemo da je ona rođena u Baru 1921. godine, te da je bila jugoslovenska partizanka i prva žena ambasador SFR Jugoslavije.

To je objavljeno na Tviter nalogu Ministarstva vanjskih poslova.

Iz resora Đorđa Radulovića su reagovali nakon objave Ministarstva inostranih poslova Srbije da je Stana Tomašević prva ambasadorka u istorji Srbije i Jugoslavije.

"Stoga bi, oslanjajući se na istorijske činjenice, bilo mnogo preciznije reći da je ova Baranka i Crnogorka bila prva žena ambasador u bivšoj Jugoslaviji", navode iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Iz Ministarstva vanjskih poslova se dalje navodi da je ambasadorkin brat, Nebojša Tomašević, takođe bio u diplomatiji, ali da je rano napustio budući da je bio oženjen Britankom, što je u to vrijeme bilo nespojivo.

"Pohvalno je istaći da je jugoslovenska diplomatija u ono vrijeme bila pionir u mnogim poljima, pa i u promociji rodne ravnopravnosti, što služi na čast i ponos svim državama u bivšoj Jugoslaviji. Međutim, nije korektno, niti profesionalno prema tekovinama ex jugoslovenske diplomatije ne pomenuti Stanino porijeklo i privrženost korijenima", saopšteno je iz MVP-a.

Bonus video: