traže njegovu smjenu

Protesti protiv Netanjahua nastavljeni u Izraelu uprkos hladnom vremenu

Netanjahu i njegovi saveznici koriste kampanju vakcinacije u kojoj je vakcinisano više od jedne desetine od 9,3 miliona stanovnika Izraela da pokušaju da umanje značaj protesta

4886 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Stotine Izraelaca protestovalo je sinoć u Jerusalimu uprkos hladnom vremenu, zahtjevajući ostavku premijera Izraela Benjamina Netanjahua zbog optužbi za korupciju.

Demonstranti su se okupili na Trgu Jerusalim kraj Netanjahuove rezidencije, kao što to čine svake subote u proteklih sedam mjeseci.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu položaja u tri slučaja i mito u jednom od njih jer je od pristalica milijardera primao skupe poklone i dogovorao se sa medijskim mogulima da u zamjenu za usluge povoljno izveštavaju o njemu i njegovoj porodici.

Demonstranti tvrde da on ne može da vodi zemlju kako valja dok je pod optužnicom za korupciju i nezadovoljni su zbog ekonomije teško pogođene restrikcijma uvođenim tri puta od početka pandemije koronavirusa zbog naglog skoka broja zaraženih.

Planirano je da suđenje Netanjahuu bude nastavljeno u februaru, a u martu će biti održani četvrti parlamentarni izbori u Izraelu za dvije godine.

Očekuje se da to bude još jedan referendum o Netanjahuu na kojem će se suočiti sa izazovima onih koji su napustili njegovu konzervativnu stranku Likud.

Netanjahu i njegovi saveznici koriste kampanju vakcinacije u kojoj je vakcinisano više od jedne desetine od 9,3 miliona stanovnika Izraela da pokušaju da umanje značaj protesta.

Oni tvrde da je premijer radio na okončanju pandemije dok njihovi protivnici demonstriraju.

Preporučujemo za Vas