Lokacija spomenika hajduku i dalje dijeli Pivljane

Nevladina organizacija „Ognjište Baja Pivljanina“ od nadležnih zahtijeva da u lokalnom parlamentu donesu odluku da spomenik bude u Rudinicama i da bude izgrađen iz opštinskog budžeta
509 pregleda 6 komentar(a)
Spomenik Baju Pivljaninu, Foto: Svetlana Mandić
Spomenik Baju Pivljaninu, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.05.2018. 17:53h

Iako će čuveni pivski i crnogorski junak Bajo (Nikolić) Pivljanin dobiti spomenik kakav zaslužuje, u Pivi podjele oko tog spomenika ne jenjavaju. Svi su saglasni u tome da hajduk zaslužuje dostojno spomen-obilježje, ali sporna je lokacija.

Inicijativu za podizanje spomenika podnijelo je Udruženje Pivljana iz Podgorice, a Opština Plužine izrazila spremnost da istu podrži. Spomenik bi trebalo da bude postavljen u Plužinama, a njegovu izgradnju finansiraće nekadašnji predsjednik Opštine Velimir Jovović.

Preko hiljadu Pivljana je još u decembru potpisalo inicijativu da spomenik bude u njegovim Rudinicama, a pošto nijesu dobili nikakav odgovor, formirali su nevladinu organizaciju „Ognjište Baja Pivljanina“ koja od nadležnih zahtijeva da donesu odluku na SO da spomenik bude u pomenutom selu i da bude izgrađen iz opštinskog budžeta, uz mogućnost donacija.

U Rudinicima već postoji spomenik podignut ‘80. godina prošlog vijeka, koji, prema mišljenju mnogih Pivljana nije trebalo ni podizati jer dvije šake podignute uvis ne mogu biti simbol za hajduka koji se nikada nikome nije predao.

Spomenik su podigli tadašnji komunisti i borci.

“Spomenik u Rudinicama, sa podignutim rukama, simbolično je pretvorio velikog zaštitnika nemoćnih u žrtvu koja traži pomoć ili junaka koji se, na kraju, predao. Bajo, za koga predaja u životu nije postojala, kapitulirao je pred našim neznanjem i neukusom i to poslije svoje smrti. Ali, ako simbolike jesu promašene mora se priznati da su lokacije za spomenike pogođene“, stoji u otvorenom pismu NVO „Ognjište Baja Pavljanina“.

U pismu, koje potpisuje predsjednik te NVO, Radenko Damjanović, navode se razlozi zbog kojih spomenik treba da bude u Rudinicama, a ne u Plužinama. Rodno mjesto je, navodi se, uvijek najbolji izbor za lokaciju, a tu je i činjenica da je bratstvo Nikolić, kao i Bajović, koje narodno predanje i istorijski izvori vezuju za Bajovu lozu, dalo punu podršku rodnom mjestu. Ne treba zaboraviti, ističu iz ove NVO, da je i većinska volja Pivljana da spomenik bude u Rudinicama.

„Nije nam poznat nijedan istorijski izvor, od materijalnog do predanja ili epske pjesme koji Baja vezuje za Plužine“, stoji u pismu.

Ako bi se kome u Plužinama trebalo podići spomenik onda to nije, navode, Bajo Pivljanin već vojvoda Lazar Sočica.

„Ako želimo da ‘urbanizujemo’ Baja za njega je dostojan izbor samo jedan – crnogorska prijestonica Cetinje za čiju je odbranu, kao prvi junak svoga vremena, položio i svoj život“.

Da čuveni junak baš i nema sreće sa spomenicima primjer je, ističu iz NVO „Ognjište Baja Pivljanina“, spomenik na Vrtijeljci, mjestu gdje je u maju 1685. godine poginuo.

„Spomenik na Vrtijeljci u vidu stećka sa petokrakom simbolično je pretvorio proslavljenog hrišćanskog ratnika u najstarijeg komunistu u Crnoj Gori“.

Iz lokalne uprave su kazali da će o lokaciji spomenika odlučiti odbornici, a da će Opština raspisati konkurs za idejno rješenje i nagradii tri najbolja rada.

Bonus video: