Konoli zahvalio Bečiću: Proces NATO 2030 i revidiranje Strateškog koncepta oblikovaće budućnost Saveza

Kako je naveo, skorašnja dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pokazala su krhkost demokratskih institucija

1488 pregleda 1 komentar(a)
Zastava NATO (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zastava NATO (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Proces NATO 2030, koji je u toku, i revidiranje Strateškog koncepta oblikovaće budućnost Saveza, kazao je novoizabrani predsjednik Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a Džerald E. Konoli.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Konoli je uputio predsjedniku parlamenta Aleksi Bečiću pismo zahvalnosti povodom čestitke za izbor na funkciju.

Konoli je rekao da kao predsjednik PS NATO-a namjerava da da sve od sebe da ispuni njene prioritete i nastavi da razvija njen uticaj.

„Ovo je ključni trenutak za Savez. Proces NATO 2030, koji je u toku, i revidiranje Strateškog koncepta, koje PS snažno podržava, oblikovaće budućnost Saveza“, naveo je Konoli u pismu.

Prema njegovim riječima, PS igra ključnu ulogu u održavanju sloge i solidarnosti velikog i jedinstvenog Saveza, temelja evropske i sjevernoameričke bezbjednosti.

„Takođe namjeravam da se usredsredim na ponovno potvrđivanje naše privrženosti demokratskim vrijednostima“, poručio je Konoli.

Kako je naveo, skorašnja dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pokazala su krhkost demokratskih institucija.

„Moramo biti na oprezu po pitanju zaštite te privrženosti, ali i jačati svoju sposobnost da suzbijemo pokušaje njenog podrivanja, kako interne tako i spoljne“, rekao je Konoli.

On je kazao da će raditi sa dvopartijskom delegacijom Kongresa i novom državnom upravom SAD-a na jačanju transatlantske veze i da računaju na podršku svih savezničkih parlamenata u tim nastojanjima.

„Srdačno Vam zahvaljujem na vodećoj ulozi i na stalnoj posvećenosti Vaše Skupštine Savezu i našoj PS“, naveo je Konoli u pismu upućenom Bečiću.

Bonus video: