Protest mještana Botuna: Zbog radova na kolektoru ne mogu do kuća

"To je jedini put koji ide pored Kombinata aluminijuma za Botun, i njega su prekopali, tu smo se okupili i zaustavili radove", ispričali su redakcij

6760 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

U Botunu, nedaleko od Podgorice, u toku je protest mještana, jer su, kako tvrde, zbog izgradnje kolektora, ostali bez jedinog puta koji vodi u naselje.

"To je jedini put koji ide pored Kombinata aluminijuma za Botun, i njega su prekopali, tu smo se okupili i zaustavili radove", ispričali su redakciji.

Radovi su, kako su kazali, počeli prije pet, šest dana, rečeno im je da će biti napravljen drugi put.

Botun
Botunfoto: Privatna arhiva

"Ali, to se nije desilo i ostavili su nas bez jedinog prilaza", kazali su "Vijestima".

Glavni grad: Izneđeni smo reakcijom, sa inicijativom smo se upoznali putem medija

Iz Glavnog grada, kako su kazali redakciji, iznenađeni su reakcijom dijela mještana i navode da su sa inicijativom upoznati putem medija.

“Smatramo da njihov danšnji postupak nije način za rješavaje evenutlnih nejasnoća ili trenutnih izazova kada je u pitanju izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda, a odgovorni predstavnici Glavnog grada će u najskorije vrijeme primiti na razgovor predstavnike građana Botuna kako bi se upoznali sa njihovim novim zahtjevima, i kao što su to uvijek i do sada činili, pokušati da pronađu najbolje rješenje koje odgovara onomo što su realne potrebe građana Botuna”, kazali su "Vijestima".

Ugovor za izgradnju primarnog kolektora u okviru sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici potpisan je prije godinu dana, kada je počela i zvanična realizacija.

“U pitanju je projekat vijeka za Glavni grad, projekat uzgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, procijenjene vrijednosti preko 50 miliona eura. Sa ovim projektom Podgorica dobija osnovne pretpostavke za razvoj u narednih pedeset godina”, kazao je tada gradonačelnik Ivan Vuković.

Ukupna dužina primarnog kolektora koji će povezati postojeće i buduće postrojenje iznosi 5,5 km. Vrijednost radova u trajanju 12 mjeseci je 6,6 miliona eura.

Botun
Botunfoto: Privatna arhiva

Vuković je tada rekao da će se kolektor protezati duž ulice 8. marta na Zabjelu, preko naselja Dahna, Dajbabe, sve do lokacije u blizini Kombinata aluminijuma, gdje će se nalaziti buduće postrojenje.

“Ovo je najznačajniji infrastrukturni projekat koji je ikad realizovan u našem gradu i mi smo kao gradska uprava izuzetno ponosni što smo dio ove priče i hvala svima, kako u gradskoj upravi, tako i našem preduzeću “Vodovod i kanalizacija”, kompaniji Fichtner koja je sjajan partner u ovom poslu i kompaniji Bemax za koju sam siguran da će svoj dio posla, kao i uvijek odraditi kako treba”, rekao je Vuković tada.

Bonus video: