Koprivica: Neki su direktori po 20 godina, mandat prestaje i svim školskim odborima

"Postoje tri suštinske izmjene u ovom novom zakonu. Prvo je drugačija struktura školskih odbora u smislu da će se povećati broj predstavnika zaposlenih, a smanjiti broj predstavnika Ministarstva. Na ovaj način će se unaprijediti rad organa upravljanja, obezbjediće se decentralizacija..."

11654 pregleda 100 reakcija 25 komentar(a)
Koprivica, Foto: Svetlana Mandić
Koprivica, Foto: Svetlana Mandić

Novim izmjenama i dopunama Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanja, koje će se na dnevnom redu skupštinskog zasijedanja naći 18.februara, sa dužnosti će biti razriješeni direktori svih vaspitno-obrazovnih ustanova u Crnoj Gori, a mandat će prestati i svim školskim odborima.

„Cilj nam je obezbjeđenje efikasnijeg funkcionisanja školskih odbora i kvalitetnijeg rukovođenja radom ovih ustanova. Postoje tri suštinske izmjene u ovom novom zakonu. Prvo je drugačija struktura školskih odbora u smislu da će se povećati broj predstavnika zaposlenih, a smanjiti broj predstavnika Ministarstva. Na ovaj način će se unaprijediti rad organa upravljanja, obezbjediće se decentralizacija u odlučivanju i radu i povećati uticaj i odgovornost zaposlenih“, kazao je na konferenciji za novinare Momo Koprivica, potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

Izmjenama je predviđeno da budući direktori vaspitno-obrazovnih ustanova umjesto pet imaju sedam godina radnog iskustva, biće uveden i Fond za podršku talentovanim učenicima, a sredstva koje škole dobiju zahvaljujući donacijama i sponzorstvima ostajaće školama, a neće, kao do sada, biti uplaćivana resornom ministarstvu.

Momo Koprivica, Demokratska Crna Gora
foto: Svetlana Mandić

Pomenute izmjene, prema riječima Koprivice, podržala je nova parlamentarna većina i potpise su stavili predstavnici svih pet poslaničkih klubova većine.

„Organi upravljanja i organi rukovođenja, odnosno školski odbori i direktori, u skladu sa izmijenjenim zakonom, biće izabrani u roku od 30 dana“, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima u mnogim prosvjetnim ustanovama direktori se na funkciji nalaze po 20 godina i duže, a najupečatljiviji primjeri kršenja zakona su u Nikšiću.

„Slučaj Nikšića je najupečatljiviji kada je u pitanju i obesmišljavanje zakona i boravak pojedinih rukovodilaca na tim funkcijama i preko 20 godina. U Nikšiću su rekorderi i u broju mandata i u doniranju novca bivšoj vladajućoj partiji. Tu leži tajna zašto su ti direktori i po više decenija na rukovodećim pozicijama“, kazao je Koprivica.

Istakao je, da ako se pogleda izvještaj koji je predat ASK-u, može se vidjeti da je od 2016. do 2018. čak 13 direktora škola iz Nikšića doniralo oko 5.600 novca DPS-u. „Jasno se može izvući zaključak da onaj ko donira može biti direktor i više decenija i onaj ko donira DPS-u neće biti razriješen pa i u slučajevima kada prosvjetna inspekcija, na osnovu to dokaza i zakonskih propisa, to naloži Ministarstvu prosvjete. Donacije DPS-u su bile zaštita od zakona u prethodnom periodu“, istakao je potpredsjednik Demokrata.

Prije četiri godine je donesena norma po kojoj direktor škole može biti biran najviše dva puta uzastopno. Pomenuta norma, objasnio je Koprivica, je procesna smetnja, djeluje trenutno i ne može biti retroaktivna, a u prelaznim normama tog zakona nema nigdje norme o neuračunavanju prošlih mandata, tako da se prilikom svake odluke o izboru direktora škola nakon 2017.godine moraju uračunati i prošli mandati. To, kako je kazao, nije bio slučaj, pa se pojedini direktori na tim funkcijama nalaze po 20 godina. Na konferenciji je naveo koji direktori na teritoriji opštine Nikšić se mimo zakona nalaze na toj funkciji. Tako je, istakao je Koprivica, Ranko Šljivić direktor od 2001, Olivera Delibašić od 2008, Vesko Kadović od 2002, Miljan Mirković od 2000, Slobodan Gajić od 2011, Slavica Perošević od 2008, Goran Davidović od 2003.

„Ovo imamo onda kada su na prvom mjestu podobnost, a ne stručnost i kada je glavni zadatak sprovođenje partijskih institucija, a ne obrazovne politike. Jasno je da su na ovaj način ovi direktori pretvarali školska rukovodstva u mjesne odbore DPS-a. Ovo je obesmišljavanje propisa i dopuštanje koncentracije moći u rukama jedne grupe pojedinaca“, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, novo vrijeme treba da donese da direktori škola budu slobodni ljudi i da ne budu u strahu od politike, a da školski odbori budu stručna, a ne partijska tijela.

Bonus video: